Цьогоріч Світязь відновив повноводність завдяки посиленим опадам, але це не означає, що проблема обміління зникла. Навпаки, посушливість і аномальна спека влітку свідчать про те, що питання потрібно не тільки тримати на контролі – необхідно вживати попереджувальні захисні заходи та постійно моніторити ситуацію.

Читайте також: Каналізаційну систему в селі Світязь цього літа не запустять

«Для цього у Волинській обласній раді створена робоча група щодо вивчення проблематики обміління Шацького поозер’я. Нещодавно ми провели виїзне засідання, а також конференцію на тему: «Стан Шацьких озер та проведені заходи, спрямовані на його покращення», – заявив на своїй сторінці у Фейсбук голова облради Григорій Недопад.

«Нагадаю, Концепцію програми збереження Шацького поозер'я було розроблено у 2019 році. Визначено основні чинники, які впливають на процес обміління Шацьких озер, серед яких:

1. Кліматичні зміни, вплив яких на обміління складає більше 80%;

2. Інтенсивне водокористування - неконтрольоване водокористування та відсутність централізованої системи водопостачання і водовідведення;

3. Застаріла та неефективна меліоративна система;

4. Розробка Хотиславського кар’єру;

5. Недосконалість управління та недотримання водного законодавства.

Читайте також: Які податки сплачують відпочивальники на Світязі

На виїзному засіданні оглянули та опрацювали стан меліоративних мереж та гідроспоруд на території Шацької ТГ. Тут за кошти обласного бюджету у співфінансуванні з місцевими бюджетами було проведено капітальний ремонт гідроспоруди між озерами Світязь та Луки-Перемут, а також здійснено капітальний ремонт внутрішньогосподарських каналів К-71 та К-71-3 на території Світязької сільської ради. Розроблено також проєктно-кошторисну документацію на капітальний ремонт Копаївської осушувальної системи Шацького району, яка значною мірою впливає на водність.

Це питання можна зрушити з мертвої точки, якщо нам вдасться зініціювати проведення виїзного засідання профільного Комітету Верховної Ради України на території Шацького національного природного парку. Коли народні депутати зможуть на власні очі побачити та оцінити реальний стан справ, зрозуміють важливість збереження національного багатства, якими є озера Волині, тоді ми зможемо отримати підтримку і більш якісне та швидше вирішення проблеми на загальнодержавному рівні», – йдеться у повідомленні.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook