Державні органи виконавчої влади, а також підприємства, які їм підпорядковуються, регулярно здійснюють публічні закупівлі. Станом на сьогодні, усі подібні тендерні торги в Україні реалізуються лише за допомогою системи ProZorro. Цей відкритий офіційний портал дає змогу централізовано отримати найповнішу інформацію про таку галузь, як держзакупівлі України.

Державні тендери поділяються на допорогові, а також надпорогові закупівлі. До перших належать замовники, сума торгів яких складає від 3000 до 200000 гривень, якщо це стосується товарів і 1,5 мільйона гривень для різноманітних робіт та послуг. Закупівлі, які перевищують зазначені суми, називають надпороговими.

Є три шляхи, за допомогою яких реалізуються надпорогові закупівлі:

1. Відкриті торги.

2. Конкурентний діалог.

3. Переговорна процедура закупівлі.

У відкритих торгах будь-які особи можуть подавати пропозиції. Наявність як мінімум двох учасників гарантує, що торги відбулися.

Конкурентний діалог актуальний у випадках, коли замовник не володіє в повній мірі знаннями, які стосуються потенційного придбання і, відповідно, потребує додаткових перемовин з учасниками.

У випадку переговорної процедури закупівлі, відбуваються перемовини з кількома учасниками і тільки потім підписується договір.

Регламент публічних закупівель, що здійснюються через ProZorro

В Законі України "Про публічні закупівлі" зазначено, що будь-які держзакупівлі відбуваються лише за допомогою електронної системи ProZorro та акредитованих торгових майданчиків у ній. Щоб мати змогу проводити як допорогові, так і надпорогові закупівлі для замовників та поставників, потрібно мати всі чотири необхідних рівні акредитації.

При цьому, користувач сам обирає який захоче акредитований майданчик, враховуючи власні потреби і переваги. Розміщення тендера на одному з майданчиків означає, що він автоматично буде продубльований і на інших.

Переваги ProZorro

Серед головних переваг ProZorro можна відзначити прозорість проведення тендерів, простоту та доступність. Крім того, електронний документообіг дозволяє зекономити час.

SmartTender та його переваги

Одним із офіційних учасників системи ProZorro є торгівельний майданчик SmartTender, який володіє усіма чотирма рівнями акредитації, що дає змогу замовникам і учасникам працювати в будь-яких напрямках державних закупівель.