У Верховній Раді напередодні звільнили трьох міністрів, а вже в четвер, 20 травня, візьмуться призначати нових. Із претендентами в міністерські крісла вже визначилися в «Слузі народу» – Олександр КубракОлексій Любченко і Віктор Ляшко. Зараз вони безальтернативні кандидати, хоча і не мають підтримки інших парламентських фракцій.

Читайте також: Два міністри пішли у відставку

  • Міністерство охорони здоров'я

На місце Максима Степанова вирішили призначити Віктора Ляшка, заступника голови відомства й головного санітарного лікаря України. Утім, тут без несподіванок. У МОЗ він прийшов у березні 2020-го, якраз коли в країні почалася епідемія коронавірусу. Багатьом українцям Ляшко міг запам'ятатися не тільки яскравим прізвищем, тривожними виступами на ранкових брифінгах, а й роздумами податися на вибори мера Києва, про що активно писали ЗМІ, а він і не поспішав заперечувати це, пише OBOZREVATEL.

Раніше Ляшко встиг попрацювати в системі державної санітарно-епідеміологічної служби Київської області, очолював громадську організацію і рік пробув на посаді першого заступника генерального директора Центру громадського здоров'я МОЗ.

Степанова хочуть замінити Ляшком.

Чи вистачить голосів? У «Слузі народу» запевняють, що назбирали достатньо голосів для призначення всіх запропонованих кандидатів. Щоправда, додаткові «за» готові надати лише депутатські групи «Довіра» і «За майбутнє». Решта фракцій не готові висловити підтримку.

«З паном Ляшком ми будемо мати ще додаткову зустріч у четвер вранці, тому що на попередньому засіданні фракції не встигли. Але з ним усі депутати знайомі й підтримка більшості є. Можливо, хтось, хто не голосував за відставку Степанова, також не голосуватиме за призначення Ляшка. Але головне, щоб було 226 у залі на призначення», – сказала заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук.

  • Міністерство інфраструктури

Владислава Криклія хочуть замінити очільником «Укравтодору» Олександром Кубраковим, який вигідно засвітився на тлі президентського проєкту «Велике будівництво». Він пройшов у Раду за підсумками минулих парламентських виборів, представляв «Слугу народу» й працював у комітеті з прав людини, деокупації та реінтеграції окупованих територій Донбасу й Криму. На посаду «головного по дорогах» його призначили в листопаді 2019 року, коли він виграв конкурс і був змушений скласти мандат.

Раніше він встиг попрацювати радником двох мерів Києва – Олександра Попова та Віталія Кличка, займався впровадженням у мерії єдиного документообігу та розробляв стратегію розвитку транспорту в столиці. Є в нього досвід роботи в Мін'юсті, також Кубрак протягом трьох років очолював сектор телекомунікацій та IT в Офісі ефективного регулювання, де його колегою був колишній прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

Криклія хочуть замінити на Кубракова.

Чи вистачить голосів? «Слугам народу» і цього разу доведеться розраховувати лише на свої сили, але голосів, як стверджують у фракції, цілком вистачає. «Європейська солідарність» і «Голос» принципово не мають наміру голосувати, інші опозиційні сили теж навряд чи нададуть свої «за».

«Розраховуємо на підтримку в залі, тому що найбільшу кількість голосів нашої фракції набере Кубрак. Його дуже добре знають депутати, він дуже професійний, системний. Я впевнена, що Мінінфраструктури зможе активізувати ще більше свою роботу. Кубрак добре зарекомендував себе в «Укравтодорі», там буде виконувач обов'язків та оголосять конкурс на керівника», – прокоментувала Кравчук.

«Фракція «ЄС» не підтримає ці кадрові призначення, у нас єдина фракція ВРУ, яка жодного разу не голосувала за жодне кадрове призначення від Зеленського», –нардеп Олексій Гончаренко.

Читайте також: Степанова відправили у відставку

  • Міністерство економіки, торгівлі і сільського господарства

Наступником Ігоря Петрашка хочуть зробити Олексія Любченка, який зараз очолює Державну податкову службу. У державних органах він працює вже понад 20 років. Любченко раніше був радником у департаменті Державної фіскальної служби, а також першим віцепрезидентом «Украгрохімхолдинг».

Чи вистачить голосів? Імовірно, йому, як і іншим кандидатам, варто розраховувати лише на підтримку «слуг» і дружніх до них груп. Але що важливо ще – у Любченка є підтримка профільного комітету Ради. А це шлях до більш ефективної співпраці гілок влади.

Петрашко хочуть замінити Любченком.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook