Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроєкт, який унеможливлює  повернення виведених з ринку банків колишнім власникам.

Читайте також: Верховна Рада з другої спроби призначила нового міністра фінансів

За це рішення проголосували 267 депутатів, передає ТСН.

Передбачається, що власники та колишні власники банків, які були виведені з ринку, можуть претендувати на відшкодування збитків у грошовій формі, якщо їхні інтереси під час виведення були порушені. Водночас грошова компенсація є єдиним можливим способом захисту інтересів таких власників, а можливе визнання судом незаконним рішення про виведення банку з ринку не передбачає скасування такого рішення.

"Визнання протиправним (незаконним) та скасування індивідуального акта НБУ... не відновлює того становища банку, яке існувало до прийняття такого акта/рішення, включаючи відновлення правового статусу цього банку, та не відновлює становища/прав осіб, які були учасниками банку на момент прийняття такого акта/рішення...", – йдеться у законопроєкті.

Читайте також: Рада ухвалила законопроєкт щодо забезпечення лікування COVID-19

Зазначається, що у разі визнання рішення НБУ про виведення банку з ринку незаконним, це також не є підставою для скасування будь-яких інших рішень, ухвалених за процедурою виведення неплатоспроможного банку з ринку або його ліквідації.

Цей документ є однією з вимог МВФ для отримання Україною чергового траншу. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook