В Організації договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань опублікували анімовану карту з вірогідним розльотом радіонуклідів після вибуху ракети на полігоні під Северодвінськом у Росії. На опублікованій мапі чітко видно, як радіоактивний шлейф з Росії проходить територією України.

Читайте також: Маршрутка вибухнула і вигоріла вщент: водій бачив як кидали ґ"коктейль Молотоваґ" (фото, відео)

Про це повідомив голова організації Лассина Зербо на своїй сторінці у Twitter.

На ній чітко видно рух хмари – 15 серпня вона зачепила Крим і більшу частину Південно-Східної України, місцями – Центральну частину країни.

Потім продовжила рух аж до Чернівецької області. Трохи зачепила і Київську область. Над територією України хмара ґ"літалаґ" від 15 до 18 серпня включно. Спостереження, показані на мапі, велися від 8 серпня.

8 серпня стало відомо про вибух на військовій базі в Двінській затоці Білого моря. У Міноборони РФ уточнили, що пожежа виникла на військовому полігоні неподалік від селища Ненокса Архангельської області, загинули щонайменше двоє людей, ще шестеро отримали травми різних ступенів тяжкості. В оборонному відомстві уточнили, що під час випробування рідинної реактивної рухомої установки стався вибух, вона загорілася. ЗМІ повідомляли про 15 постраждалих через інцидент.

Міноборони РФ запевняло, що радіаційний фон перебуває в нормі. А влада сусіднього з вибухом Северодвінська (населення – 185 тисяч осіб, розташований за 30 км від Ніонокса) повідомила про підвищення радіаційного фону (цифри не називали) в місті опівдні 8 серпня, підкресливши, що пізніше він був знижений до стану норми.

Читайте також: Ліквідатор на ЧАЕС покінчив життя самогубством після перегляду серіалу "Чорнобиль"

Район у Двінській затоці Білого моря перекрили для вільного плавання на місяць. Таке рішення Адміністрації морських портів західної Арктики. Відповідний сигнал уже передали на всі кораблі та судна, що перебувають у Білому та Баренцевому морях.

Російські ЗМІ заявляють, що територія поблизу Ніонокса використовується для випробувань зброї, включаючи балістичні та крилаті ракети, які використовує російський військово-морський флот.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook