Після ремонту або заміни зчеплення, а іноді при експлуатації автомобіля передачі перестають перемикатися чітко і плавно, машина смикається, при рушанні з місця пробуксовує. Це відбувається через неврегульованою зчеплення. Регулювання зчеплення можна проводити самостійно. Але спочатку варто купити трос зчеплення в інтернет-магазині atl.ua. Це – велика мережа з високопрофесійними співробітниками, власними СТО, а також адекватними цінами.

Основні ознаки, за якими можна зрозуміти, що пора регулювати зчеплення

Приблизний інтервал пробігу, через який рекомендують проводити перевірку і настройку роботи зчеплення – 10 тисяч кілометрів. Варто звіритися з графіком обслуговування авто, встановленим заводом-виробником, – тут можуть бути вказані інші цифри.

Регулювання зчеплення обов'язкове після заміни/ремонту зчеплення або його елементів. Процедура потрібна навіть при підозрах на відхилення амплітуди педалі від нормальних показників:

1. Авто рушає з місця ривками.

2. Педаль зчеплення западає або "ходить" насилу.

3. Рівень рідини в гідравлічному приводі знижується.

4. При перемиканні передач ви помічаєте удари, шум і вібрацію.

Переконатися, що зчеплення потребує регулювання, допоможе простий тест. Заводимо двигун, плавно відпускаємо педаль зчеплення і повільно рушаємо. Якщо машина залишилася на місці, коли зчеплення повністю відпущено, значить, хід педалі збільшений. Якщо машина почала рух ще до того, як ви зняли ногу з педалі, її хід надто малий.

Що буде, якщо вчасно не відрегулювати зчеплення?

Зчеплення, яке вчасно не відрегулювали, швидко вийде з ладу, так що скоро його доведеться ремонтувати або повністю міняти. При підвищеному ході педалі зчеплення вимикається не до кінця, його диск постійно притиснутий до маховика двигуна. При малому ході у зчеплення немає можливості включити ведений диск до кінця, що веде до пробуксовки і відсутності крутного моменту.

Керувати автомобілем з неврегульованим або несправним зчепленням небезпечно і загрожує аварією!

Відсутність регулювання – причина швидкого виходу зчеплення з ладу

Чи можна самостійно відрегулювати зчеплення? Так. З регулюванням зчеплення можна впоратися без звернення до техцентру. Але якщо ви не впевнені в причинах проблеми, у вас немає потрібних інструментів і раніше з ремонтом авто не стикалися, довірте роботу професіоналам.

Для регулювання зчеплення вам будуть потрібні лінійка, рідка мастило, плоскогубці і ріжкові ключі двох розмірів – 17х14 і 13х14.