Нещодавно Україна зробила свою відповідь щодо Російських санкцій на обмеження експорту українських нафтопродуктів. Відтепер російські імпортери будуть сплачувати спецмито за транспортування дизелю через український трубопровід.

Читайте також: Вилив бензин у багаття: у пожежі постраждав 5-річний волинянин (деталі)

В Україні заговорили про те, що варто очікувати зростання ціни на дизельне паливо та газ. А все через введення з 1 серпня спеціального мита на постачання дизпалива та скрапленого газу з Росії. Таким чином Київ вирішив відповісти Москві, яка не так давно ввела заборону на експорт до України нафтопродуктів.

Міністерство економіки спочатку прописало мито на імпорт палива від східного сусіда в розмірі 2% під митної вартості. Це ж мито мали застосувати на річний обсяг імпортного палива, яке транспортується українським трубопроводом у розмірі 2,5 мільйонів тонн. При перевищенні цього обсягу розмір мита хотіли збільшити до 25%. Відповідно від цього український бюджет мав би отримати 2 мільярди додаткових надходжень, зазначив на своїй сторінці у Фейсбук представник президента в Кабміні Андрій Герус.

"Український бюджет додатково отримає біля 2 млрд грн у рік. На мою думку, ці кошти необхідно спрямувати на розширення програми субсидій для малозабезпечених верств населення", – зазначив Герус.

Сам проект щодо дизельного мита Мінекономіки відправили на доопрацювання. Відтак  в кінцевому результаті він значно змінився. Андрій Герус повідомив, що з початкового проекту зникла квота 2,5 мільйона тонн на рік щодо дизельного пального. Зате урядовці вирішили підвищити ставку мита щодо транспортування дизпалива удвічі. До того ж експерт консалтингової групи А-95 Сергій Куюн зазначив, що мито вводиться лише на постачання  дизелю яке транспортується по трубопроводу.

У результаті не усім це сподобалася. Найбільший імпортер дизельного палива через трубопровід "Самара-Західний напрямок" Роснєфть-Wexler відмовляються від поставок мовляв, через високе мито. Експерти кажуть, що це призведе до зростання цін на дизельне паливо. Однак, представник президента Андрій Герус іншої думки.

Читайте також: Ціна на бензин підвищиться – ЗМІ

За словами Андрія Геруса панікувати не варто. Не дивлячись на те, що російська компанія відмовляється поставляти трубопроводом дизпаливо, вони будуть шукати альтернативні джерела постачань через залізницю і українські порти.

Детальніше дивіться у сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook