Російська агресія в Криму і на Донбасі завдала Україні екологічного збитку, що дорівнює 33 вагонам золота і перевищує золотий запас РФ.

Читайте також: Як інформація про десятки мільйонів українців потрапила до ФСБ

Про це повідомив керівник аналітичного напряму Української Гельсінської спілки з прав людини Олег Мартиненко на прес-конференції в Києві, повідомляє ТСН.

"Я маю констатувати увагу, що у нас є незаслужено забуті білі плями цього збройного конфлікту, зокрема, це екологічна шкода, яку ми теж констатуємо як важливу складову цього конфлікту", – наголосив він.

Так, війна спричинила забруднення ґрунту важкими металами внаслідок бомбардувань і артобстрілів, затоплення шахт і забруднення грунтових вод, знищення в результаті неконтрольованих пожеж лісостепових заповідників.

Згідно з дослідженнями Національної академії наук України та Міністерства оборони, Україні завдано збитків на території Криму і окупованій частині Донбасу в еквіваленті рівному "33 вагонам золота вищої проби".

Це на кілька вагонів більше, в принципі, ніж золотий запас Росії", – сказав він і додав, що в разі контрибуції РФ доведеться втрачати свою частину золотого запасу. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook