Погіршення пам'яті може бути симптомом різних захворювань. Тому потрібно знати, в яких випадках потрібно звернутися до лікаря.

Читайте також: Скільки разів на день потрібно їсти: відповідь лікаря

Чому виникають проблеми з пам'яттю пояснив психотерапевт Сергій Кистенів, пише 24 канал.

1. Забудькуватість зустрічається при зниженні функції щитоподібної залози. Що робити? В такому випадку потрібно обов'язково здати аналіз ТТГ. Висновки про функціювання щитоподібної залози, зроблені тільки за результатами УЗД – це груба помилка.

2. Вагітність. "Мамнезія" знайома багатьом майбутнім мамам. Вони відзначають неуважність: не можуть згадати, куди поклали ту чи іншу річ. Це нормальний фізіологічний процес.

3. Депресія. Класична депресивна тріада включає: зниження настрою, моторної функції (рухової) і індикаторна (уповільнене мислення) загальмованість. Саме індикаторна загальмованість нагадує "зниження" пам'яті.  Що робити? Для скринінгу депресії пройдіть опитування Бека або шкалу HADS.

4. Дефіцит Вітаміну В12. Це часта причина помилкової деменції у літніх. З віком може порушуватися засвоєння вітаміну B12, що надходить з їжею, внаслідок зниженої секреції шлункового тракту. Що робити? Необхідно здати аналіз крові і перевірити рівень вітаміну В12.

5. Нормотензивна гідроцефалія – синдром, який характеризується порушенням пам'яті, порушенням ходьби і нетриманням сечі. Починається різко і швидко прогресує. Що робити? При підозрі – термінова консультація нейрохірурга.

Читайте також: Розповіли, як знизити ризик ранньої смерті

Деменція – що це?

Це синдром стійкого порушення когнітивних функцій у результаті органічного ураження мозку. Частота деменції зростає з віком. В Україні на деменцію страждають 63 тисячі людей, щороку занедужують понад 4,5 тисячі осіб.

Чому виникає деменція:

Алкоголь. Тривале вживання алкоголю має токсичний вплив на мозок, а також призводить до ураження печінки і виникнення печінкової енцефалопатії.

Хвороба Альцгеймера. На ранній стадії симптоми деменції можуть бути мінімальними, але в міру того, як хвороба має все більший вплив на мозок, симптоми погіршуються. Що робити? Якщо пацієнт старший 60 років, і скаржиться "на пам'ять" – потрібно зробити МРТ головного мозку (особливо звернути увагу на гіпокамп).

Судинна деменція. Порушення пам'яті викликане судинними катастрофами. Вони можуть бути одиничними і великими (інсульт) або множинними (мікроінсульт). Що робити? Обов'язковий контроль артеріального тиску, профілактика і усунення факторів ризику виникнення нових катастроф.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook