22 вересня християни вшановують пам'ять святих Іоакима (Якима) і Анни – батьків Богородиці Марії. Також в Україні відзначається День партизанської слави та День машинобудівника.

Читайте також: День осіннього рівнодення 2020: що суворо заборонено робити в цей період

За народним календарем в цей день існують певні заборони, а прикмети розкажуть, якою буде погода у найближчому майбутньому, пише OBOZREVATEL.

Якима і Анни або День породіль: що це за свято

Згідно з переказами, у благочестивої пари з Єрусалиму довго не було дітей. Одного разу Іоаким прийшов в храм, щоб принести жертву Богу, але первосвященик відмовив йому в проведенні обряду. Він обгрунтував відмову тим, що Іоаким ще не дав Ізраїлю потомства.

Святі Аким та Анна разом з дочкою Марією.

Тоді Іоаким в скорботі пішов у пустелю для молитви про народження дитини. В цей час і йому, і його дружині з'явився у видіння ангел, який сповістив, що про їхніх нащадків "говоритимуть у всьому світі". Через дев'ять місяців Анна народила дівчинку. Подружжя дало обітницю присвятити дитину Богу і віддали дочку Марію в Єрусалимський храм для служіння до повноліття.

День Якима і Анни на Русі називали ще Днем породіль. Обидвоє святих вважаються покровителями породіль і бездітних жінок. У цей день вітали молодих матерів, а також вшановували повитух. Для цього пекли пироги, варили кашу і кликали жінок на бенкет. А дружини, які ще не змогли завести дітей, молилися Якиму і Анні про зачаття.

День партизанської слави України

Меморіал партизанської слави в Києві.

Свято було встановлене в 2001 році, на честь 60-ї річниці з початку підпільно-партизанського руху в Україні в роки Другої світової війни. 6200 партизанських загонів і підпільних груп, які налічували близько мільйона людей, наносили відчутні втрати гітлерівським військам. За мужність і героїзм були нагороджені медалями та орденами 200 тисяч партизан і підпільників, 223 з них отримали звання Героя Радянського Союзу.

Читайте також: День вчителя і додатковий вихідний: свята жовтня і скільки будемо відпочивати

День машинобудівника в Україні

День машинобудівника в Україні: як відзначають.

Щорічно відзначається в четверту неділю вересня. Дата професійного свята встановлена 8 вересня 1993 року. У машинобудівному комплексі України, який включає понад 20 спеціалізованих галузей, налічується понад 2800 промислових підприємств і 230 організацій, які виконують наукові та науково-технічні роботи. Загальна кількість працівників галузі – понад 1 мільйон осіб.

Прикмети 22 вересня

  • Багато павутини – до морозної зими.

  • Сніг випав – до поганого врожаю в наступному році.

  • Модрина не обсипалася – взимку буде багато снігу, але він буде швидко танути.

  • Багато лушпиння на цибулі – до холодної зими.

  • Листя з вишні не опали – до теплої погоди.

Що не можна робити 22 вересня

  • Починати нові справи – вони не принесуть успіху. Краще підведіть підсумки, приділіть час здоров'ю і духовному життю.

  • Лаятися, сваритися, кричати, конфліктувати – інакше порушите баланс добра і зла.

  • Бути в поганому настрої і допускати сумні думки – можете відлякати від себе благополуччя.

  • Не можна брати гроші в борг і позичати їх комусь – ризикуєте накликати бідність і фінансові труднощі.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook