Новий штам COVID-19 міг з'явитися у Великій Британії ще у вересні 2020 року. Водночас до середини листопада він поширювався досить повільно.

Читайте також: "Різдво скасували": Британію закрили на карантин через новий штам коронавірусу

Про це йдеться у заяві британської Служби громадської охорони здоров'я, пише ТСН.

Мутований коронавірус "VUI – 202012/01" передається легше, аніж його попередники, втім, немає доказів того, що він збільшує ймовірність важкого перебігу захворювання чи смерті. Зазначається, що дослідження у цьому напрямку тривають.

Водночас спосіб боротьби з інфекцією залишається таким же: потрібно уникати тісного контакту з іншими людьми. "Мийте руки, носіть маску, тримайтеся на відстані від інших та зменшуйте соціальні контакти", − наголосили британські фахівці.

Вперше пов'язані із новим штамом випадки зараження коронавірусом у Великій Британії виявили наприкінці листопада, коли експерти охорони здоров'я намагалися зрозуміти, чому рівень захворюваності в Кенті не зменшується попри загальнонаціональні обмеження.

"Потім ми виявили кластер пов’язаних з цим варіантом випадків, що швидко поширювався в Лондоні та Ессексі", − йдеться у повідомленні.

У Службі громадської охорони здоров'я додали, що поки не мають доказів того, що розроблена компаніями Pfizer та BioNTech вакцина від COVID-19 не захищає від нового штаму. Лабораторні дослідження у цьому напрямку наразі є пріоритетними.

Читайте також: Пандемія коронавірусу: ВООЗ заявила, що проінформує про характеристики нового штаму

Раніше прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що в країні виявили новий генетичний варіант коронавірусу, який може бути на 70% більш заразним. Він також оголосив про те, що Лондон та частини південно-східної та східної Англії перейдуть на обмеження "четвертого рівня", а всі не критичні для життя людей магазини закриються від неділі, 20 грудня.

Як повідомлялося, новий штам коронавірусу вже виявили щонайменше в шести країнах на трьох континентах − у Європі, Австралії та Африці.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook