Коли ми йдемо на прийом до медика, то очікуємо, що він допоможе встановити діагноз, призначить лікування або ж запобігти розвиткові хвороб. Пише 24tv.

Читайте також: Популярна серед жінок б'юті-процедура є небезпечною для здоров'я

На прийомі у лікаря пацієнти можуть дещо прибрехати, не розповісти всю правду. Лікар Катерина Смирнова назвала шість питань, на які потрібно відповісти лише правду, навіть якщо соромно та ніяково.

Читайте також: Що обов'язково розповісти лікарю під час прийому Що обов'язково розповісти лікарю під час прийому

1. "Як давно болить?"

Пацієнти часто затягують до візиту лікаря, сподіваючись, що все самостійно пройде. А на прийомі лікар зробив зауваження через те, чому до нього не прийшли раніше.

Відповідайте на питання чесно, не вигадуйте нічого зайвого. Цим ви ускладните постановку діагнозу, а лікування може виявитися неправильним та неефективним.

2. "Чи п'єте призначені ліки?"

Пацієнти через певні причини не п’ють призначені ліки – оригінальний препарат замінили на аналоги, вони непотрібні, вони занадто дорогі, тощо.

Якщо ж збрехати лікарю, то він може подумати, що вони вам не допомогли й експерт призначить сильніші ліки з більш вираженими побічними ефектами. Або ж пацієнту призначать непотрібну діагностику.

3. "Чи маєте інтимні проблеми?"

Якщо ж виникли зміни у тривалості менструального циклу, характеру виділень, біль під час секс – обов’язково про це розкажіть. Це може бути симптомом серйозних захворювань.

4. "Які ліки приймаєте?"

Пацієнти люблять призначити собі ліки чи БАД самостійно, з інформації в інтернеті. Випишіть собі всі ліки/БАДи, які ви вживали, з зазначеним дозуванням і тривалістю прийому.

Деякі препарати можуть призводити до небезпечних побічних ефектів (екстракт зеленого чаю – до ураження печінки, а рідкий хлорофіл – до псевдопорфірії), взаємодіяти з ліками, викликати проблеми з кишечником.

5. "Коли в останній раз здавали цей аналіз?"

Лікар призначає лише необхідні аналізи. До прикладу, пацієнт повинен УЗД щитовидної залози раз на рік, щоб контролювати зростання вузла. А якщо він одного разу пропустив – то не буде помітним розвиток фолікулярного раку, який добре лікується на початкових стадіях. Тому варто відверто розповідати: які аналізи здавали, а які – ні.

6. "Чи все зрозуміло?"

Якщо лікар призначив лікування, а вам нічого не зрозуміло – то запитайте лікаря: "Який у мене діагноз? Що відбувається в організмі? Як діють ліки? Як їх приймати?Коли наступний візит? Що робити, коли стане погано після вживання препарату?" тощо.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook