Вчителі тішаться, що зі січня в них на 1500 грн. зросте зарплата. Натомість викладачі вишів бідкаються, у них підвищення – мінімальне.

Про підвищення вчительської зарплати у січні на 1500 грн. заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман. А міністр освіти і науки Лілія Гриневич повідомила: у січні 2018 р. середня зарплата шкільного вчителя буде 7 тисяч 600 грн.! Розміри максимальної надбавки педагогічним працівникам зростуть від 20 до 30%.

Читайте також: "Варто працювати так, щоб наші діти не бажали їхати за кордон, а залишалися тут". Директор школи Олександр Дубина – про освітню реформу, покликання та особисте

"Маємо не лише відкривати гарні нові будівлі шкіл, а й наповнити ці школи новим сучасним змістом освіти. Це неможливо зробити без підняття соціального статусу вчителя. Тому хочу повідомити, що на засіданні уряду прийнято дві постанови, що врегульовують збільшення заробітних плат для вчителів. Зокрема, ми збільшили граничний розмір надбавки для вчителів до 30%", – розповіла Лілія Гриневич.

Як відреагували на цю новину українські вчителі? Вчителька англійської мови пані Олена розповіла, наразі питання зарплат у школі не обговорюють. “Ми отримали зарплату у кінці грудня, – каже вчителька. – Нам повідомили, що з 1 лютого у школі буде своя бухгалтерія. Аванс нараховуватимуть за старою системою. Нову зарплату, зі слів керівництва, побачимо вже у лютому. Бо маємо перейти з приватного банку у державний. Це буде "Приват" або "Ощадбанк".

Пані Олена працює у школі 13 років. Має класне керівництво та 23 години на тиждень (ставка – 18 годин). "Поки що отримую 6800 грн., – веде далі вчителька. – Щоб мати більшу зарплату, треба мати більшу кількість годин (адже оклад залежить від кількості годин). Наша школа велика, учителі мають навантаження більше за ставку. А є маленькі школи, де вчителі мають “голу” ставку, і збільшити кількість годин немає можливості".

Вчителька каже, згідно із новою програмою, вчителі повинні мати комп’ютерне обладнання (усі матеріали демонструвати дітям наочно). "Добре, що я маю телевізор, магнітофон, ноутбук, – каже пані Олена. – Була можливість це придбати раніше. У нас є вчителька, яка не має комп’ютера. Ми їй радимо, аби взяла техніку у кредит. Каже, не може, бо чимало грошей витрачає на лікування. Тож на сьогодні матеріальна база у школі – питання № 1 (плачевною є матеріальна база у сільських школах. – Авт.). Крім того, вчителі витрачають власні кошти на папір, крейду, папки. Адже збирати гроші з батьків – заборонено".

Учителям у селі про підвищення зарплати повідомило не керівництво, а соцмережі. Пані Марія, яка працює у сільській школі у Жидачівському районі, розповідає: "Ми сплачуємо такий податок з зарплати, сумніваюся, що відчуємо те підвищення. Працюю у школі 17 років. Маю лише 11 годин. Тому і зарплата є невеликою – близько 3 тисяч грн. У нас педагогічне навантаження у школі розподіляє директор, тому все залежить від нього. Той, хто більше лояльний до керівництва, робить те, що він накаже, має більше уроків. Ті, що в "опозиції", мають власну думку та принципи, – менше”.

У пані Марії – троє дітей. Цікавлюся, що може купити на свою зарплату? "Як правило, зарплату додому не доношу, – зізнається вчителька. – Собі точно нічого не купую. Для класу купую новий навчальний матеріал... Маю трьох дітей, якби чоловік не заробляв – пропали би. Тримаюся за роботу, бо працюю у селі, не треба нікуди доїжджати. Маю господарку, корову. Роблю сир, відвожу його в офіси до Львова. Так сільські вчителі виживають. Мій брат теж вчитель. І його дружина робить сир і продає".

Попри усі труднощі, збільшення зарплат, зі слів шкільних вчителів, стимулюватиме їх працювати ефективніше. Невже старшокласникам більше не доведеться ходити до репетиторів? З 1 вересня 2018 року збільшиться зарплата і у вихователів дитсадків, майстрів професійно-технічних навчальних закладів.

Натомість викладачі вишів обурюються, що їм таке підвищення зарплат не світить. "Тепер вчитель заробляє більше, ніж доцент! – каже один з викладачів Львівського університету пан Михайло (сьогодні доцент вузу отримує  5 470 грн. – Авт.) – Держава недофінансовує вищі навчальні заклади. До Нового року ми вперше за багато років не отримали премії – 30% до зарплати. Керівництво заявило, що не має грошей. Педагогічних працівників скорочують. Нам сказали не виганяти платників, бо "це наші гроші!".

Асистент на кафедрі, який має 14 років педагогічного стажу, заробляє максимум 4 300 грн. "В уряді затіяли махінації з розрядами для викладачів. Торік у мене був 12-й розряд, а тепер чомусь 11-й, – каже пан Михайло. – У січні зарплата викладачів вишів зросте в середньому на 500-600 грн. Надбавку за педагогічний стаж "з’їсть" податок".

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook