Школам, які раніше були російськомовними, не вистачає українських підручників. Батьки скаржаться на нестачу в соцмережах. У Міністерстві освіти та науки заявили, що повністю забезпечити учнів відповідними підручниками зможуть до кінця року.

Читайте також: У місті на Волині коронавірусом захворіли педагоги шести навчальних закладів

Про те, що підручників не вистачає, батьки пишуть у коментарях під дописами у соцмережі, де обговорюють заяву мовного омбудсмена Тараса Кременя, що цьогоріч з російської на українську перейшли близько 200 тисяч учнів, повідомляє Суспільне.

За даними Інституту модернізації змісту освіти, у Хмельницькій області 72% підручників для 7-х класів доставлені у школи, у Дніпропетровській області 82%, у Закарпатській, Львівській, Рівненській та Волинській – 89%.

Мовний омбудсмен каже, що знає про нестачу. З його слів, він отримує багато скарг у соцмережах, а також відповідні листи надсилають до його офісу. Там створили спеціальну комісію, яка займеться перевіркою.

"Перевірка закладів освіти щодо рівня переходу на українську мову, а також з МОН ми виконуватимемо роботи перевірки якості викладання українською мовою в закладах середньої освіти", – зазначив він.

Водночас виконувач обов’язків директора Інституту модернізації змісту освіти Євген Бажанков зазначив, що зміни до закону про освіту щодо функціонування української мови були внесені у 2017-му році. А в кінці минулого року була підготовлена постанова про зміну мови викладання.

"Вже в лютому керівницею міністерства була Ганна Новосад. Вона цю постанову зареєструвала, але не направила до центральних органів виконавчої влади. Тобто вони не були затверджені Кабміном", – пояснив він.

Бажанков додав, що половину процедур, аби діти отримали підручники вже пройдено, але це тривалий процес.

"Тільки всередині листопада розпочнеться друк цих підручників, доступ до них хоча б в електронному вигляді з'явиться всередині листопада, а на руки вони їх отримають вже в кінці грудня", – пояснив в.о. директора Інституту модернізації змісту освіти.

Колишня очільниця Міністерства освіти Ганна Новосад у коментарі Суспільному пояснила, що за часів її керівництва були підготовлені всі документи для друку підручників.

"За час мого перебування в МОН ми прийняли усі необхідні акти, аби були вчасно підготовлені та надруковані підручники для тих класів, для яких вони за графіком мали друкуватись у 2020 році. А саме – 3й та 7й класи. Нагадаю, підручники певного класу, відповідно до законодавства, передруковуються раз у 5 років. Тобто є періодичність у всіх класах. Є відповідні накази МОН про проведення конкурсного відбору підручників (крім електронних) для учнів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників у 2019-2020 роках (3 клас) та для учнів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників у 2019-2020 роках (7 клас)", – сказала вона.

Зі слів Новосад, щороку проведення конкурсів на першому етапі було найскладнішим, але це зробили вчасно і без зайвих проблем.

Читайте також: Повідомили, скільки волинських учнів перебуває на самоізоляції, та які школи не працюють через COVID-19

"Коли я пішла у відставку, усі лінійки підручників до друку у 2020 перебували на етапі перегляду та відбору вчителями, до 12 березня. Протягом наступних місяців, та особливо протягом літа, МОНу потрібно було зробити найлегше – дорозподілити підручники інших років у ті області, де їх частково не вистачало. Це нормально, адже підручники зношуються. Так само потрібно було частково перерозподілити резерви для шкіл, які перейшли на українську мову. Тобто не друкувати, а дорозподілити наявні резерви", – пояснила ексміністерка освіти.

Вона додала, що у Міністерства освіти "усі готові документи на руках, деякі з яких потрібно було просто винести на засідання уряду та схвалити".

Що відомо

16 січня Верховна Радаухвалила новий Закон "Про повну загальну середню освіту", який передбачає три моделі вивчення української мови у школах. 13 березня президент Володимир Зеленський підписав цей закон.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook