Ольга – руська княгиня із династії Рюриковичів. Дружина київського князя Ігоря Рюриковича. Матір Святослава Ігоровича.

Читайте також: У Луцьку напередодні 8 березня розгорівся скандал через сексистську рекламу

Хто вона, ця мудра державна діячка, жінка, яка змогла потіснити владолюбних мужів, підступних варягів і сісти на древньому київському престолі?

Православна церква вшановує княгиню Ольгу як святу. Прийнявши християнство, вона ненасильницькими методами сприяла його поширенню в Київській Русі.

Правління княгині було вирішальним поворотом в історії Київської Русі. Країна здобула впорядковану владу й почала інтегруватися в політичну систему християнського світу.

Тож, через стільки років після життя і влади княгині Ольги, розгоряється скандал навколо її постаті. 

Вчора, 9 березня, на своїй сторінці у мережі Facebook молода активістка Скляр Олександра опублікувала пост про те, щоб "нелюди з феміністичної тусовки хоча б не згадували титанічну постать Святої княгині Ольги".

"Княгиня Ольга – не Гілларі Клінтон, дурні ви створіння. Яка форма олігофренії дарувала вам нахабність зазіхати на еталонну жіночність? Я нагадаю вам, жалюгідні та безстатеві, що Ольга була регентом та реалізовувала не власні політичні амбіції, а справжню фемінну ознаку – покірність. Покірність перед Богом, який своїм поглядом на неї дарував вінець слави. Княгиня Ольга не переймалась самоідентифікацією в суспільстві, вона владу отримала вірністю", – пише Олександра.

Навколо цього посту розгорнулась палка дискусія щодо того, чи була княгиня Ольга феміністкою.

Наталія Наконечна: "вірність та покірність дарують нам честь" – якщо в такому розумінні, як у княгині Ольги, то безперечно.

Інна Ковалишена: Істинні орієнтири української жінки – захопити владу і влаштувати геноцид незгодних? Ну ок.

Надія Ломанова: Це сектантський епатаж.

 

Liu Mor: княгиня Ольга - свята і еталон жіночності)))) Ви зробили мій день!!!)))))) Я й не думала, що зараз ще є люди, які вважають Цю святою))) Ви ще скажіть, ще хрестоносці були святими, а інквізиція правильно робила, а то розвелося тих відьом в середньовіччі!))))

Суперечка набрала таких обертів, що коментатори перейшли на особисте.

 

Amiguru Mii: Я б вам порадила краще охайно зачесати волосся, й змити весь макіяж, бо щось ви не дуже схожі на традиційну дівчину. Й вже заміж пора, бо скоро ніхто не візьме. Й дітей народжуйте, а не пишіть у фб! Негоже то для традиційної українки! Місце жінки на кухні та біля чоловіка! Й побільше дітей, бо країна того потребує!

Богдан Сокульський: А чому ви дописуєте на Фб замість того, щоб борщі варити?

Тож, потривоживши пам'ять Ольги, ніхто таки не дійшов висновку – чи була руська княгиня прикладом феміністичної жінки, чи варто у ХХІ столітті ворушити минуле і поливати брудом її постать?

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter