У Запоріжжі місцевий морг став причиною скандалу. Родичі померлих від коронавірусу виявили, що тіла їхніх рідних просто скидають на підлогу. Про це повідомляє активістка, лідерка жіночого руху "За майбутнє" Ірина Суслова.

Читайте також: Призупинка міжміського сполучення: Аваков виступає за радикальний локдаун на три-чотири тижні

Вона розповіла, що дізналася про цю ситуацію завдяки знайомим. Їхня родичка, 83-річна мешканка Запоріжжя, підхопила коронавірус, і за рекомендацією медиків лікувалася вдома, пише ТСН.

"Тільки-но проявилися перші симптоми: біль у горлі, невеликий кашель і температура, одразу здали тест на коронавірус. Чекати на його результати треба було кілька днів. А стан хворої викликав тривогу. 

Тож син Світлани Іванівни придбав два комплекти захисного спорядження для себе та матері і сам повіз її на рентген. Там виявили двобічне запалення легень. Вірогідність, що це – коронавірус була майже 100-відсотковою. Хвора проживала в одному з районів Запорізької області і, за рекомендаціями медиків, лікувалася вдома. Спочатку – начебто успішно. На четвертий день спала температура, самопочуття покращилося. Але на п’ятий все стало геть погано, сатурація знизилася до 82% і жінку поклали до лікарні", – розповідає Ірина.

За її словами, пенсіонерка перебувала у закладі кілька днів і мала усе необхідне, але померла.

Родині у неділю зателефонували з лікарні та попросили під'їхати до моргу при міській лікарні №4, куди мали привезти тіло. Винести небіжчицю виявилося нікому, оскільки у моргу працювала лише медсестра та водій. Тож синам покійної довелося купувати захисні костюми і вивантажувати тіло матері самотужки.

"Морг виявився зачиненим. Патологоанатом телефоном пояснив, що його єдиний помічник - санітар заразився коронавірусом і пішов на лікарняний, решта звільнилися. Медик працює сам і нині має два законних вихідних. Оскільки люди від коронавірусу помирають і в суботу, і в неділю, а це – єдиний морг, куди звозять тіла загиблих від коронвірусу з усієї області, то його уже просто не зачиняють на замок. Виймаєш цвях з петель, заносиш тіло і кладеш. Приблизно так пояснили схему дій шокованій родині", – розповідає Ірина Суслова.

Вона додає, що коли сини померлої бабусі відчинили двері моргу, то просто вжахнулися від побаченого.

Читайте також: На Волині покращилася ситуація із коронавірусом, – ОДА

"Усюди у хаотичному порядку на долівці лежали тіла померлих. Якісь – у пластикових мішках, якісь оголені, з ганчірками на обличчях. Жодного холодильника, лише – пристрій для кварцювання. Важко уявити емоції дітей, які мусять лишати тіло улюбленої матері у такому жахливому місці. Не дивно, що у одного з синів наступного дня стався серцевий напад. Жодне ритуальне агентство не погодилося підготувати тіло померлої, у морзі теж відмовилися її бодай одягти, порадивши просто покласти речі зверху на пакет. Так і поховали", – розповідає активістка.

Вона пояснила, що описала цю історію, щоб цей жах у моргах Запоріжжя припинився.

Журналісти звернувся за коментарем до міської лікарні №4 Запоріжжя стосовно роботи моргу на території закладу. Тут відповіли, що приміщення під морг арендує судово-медичне бюро Запоріжжя. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook