7 лютого українське суспільство стало свідком ганебної ситуації з кандидатом у президенти Дмитром Гнапом. Колишній журналіст-розслідник був висунутий на вибори партією "Сила людей", яка позиціонує себе як політсила нового зразка і американського типу.

Гроші на реєстрацію у президентських перегонах збирались в українців, кожен міг пожертвувати будь-яку суму. У підсумку було зібрано 2,819 млн грн, що на 300 тисяч грн більше за необхідний внесок.

Читайте також: Переслідування кандидата у президенти: за Володимиром Зеленським стежать невідомі (відео)

Втім після цього розгорівся скандал. Екс-колега Гнапа по проекту "Слідство.інфо" Анна Бабінець у Facebook заявила, що він досі не виконав свою обіцянку 4-річної давнини. У 2015 році "Слідство.інфо" отримало премію "Вільна преса Східної Європи-2015" і приз у розмірі 15 тисяч євро. Дмитро Гнап, як фактичний керівник проекту, привселюдно пообіцяв, що ці гроші підуть на допомогу українській армії.

"2000 євро дійсно були передані на допомогу армії, 3900 євро пішли на оперативні видатки організації… і 9100 євро досі перебувають у банківській ячейці Дмитра", – повідомила Анна Бабінець.

Гнап оперативно відповів, пояснивши 4-річну затримку тим, що постійно не вистачало часу перевести гроші і зазначив, що найближчим часом надішле усю суму на рахунок ГО "Слідство.інфо", як благодійний внесок.

Окрім того, він додав, що ця неприємна ситуація не стане для нього перепоною у прагненні поборотись за посаду президента, адже "нічого поганого він не зробив".

Незважаючи на це, партія, яка збирала гроші для участі у президентських виборах і висунула Гнапа своїм кандидатом, заявила, що перестає підтримку екс-журналіста. Більше того, лідери політсили "Сила людей" закликали Гнапа знятись з виборів. Зібрані 2,819 млн грн у партії тепер планують витрати на парламентські вибори 2019 року.

Читайте також: Порошенко вкрав передвиборні гасла Путіна

В цілому ж українське суспільство представлене у Facebook дещо втратило довіру до Дмитра Гнапа і вимагає відмовитись від участі у виборах. Зокрема, мова про активістів, які позиціонують себе чесними борцями проти корупції і тому подібного, займають найжорсткішу позицію щодо Гнапа, хоча у більшості своїй також не безгрішні. Тому подібна реакція насправді може виявитися банальною заздрістю і внутрішньокорпоративними розборками "активістів".

Варто відзначити, що війни активістів не є рідким та унікальним явищем. Тут можна згадати і роздутий у 2016 році скандал навколо придбання дорогої квартири у Києві вчорашнім журналістом-розслідником Сергієм Лещенком, який до того ж став нардепом. Можна пригадати і те, як різко змінилось ставлення до одного з головних антикорупціонерів країни Віталія Шабуніна, котрий забув вписати у декларацію земельну ділянку у 2017 році, а згодом був звинувачений у підробці документів при потраплянні до громадської ради НАБУ. Подібні історії випливали і в інших активістів: виконавчий директор "Тренсперенсі інтернешнл Україна" Олексій Хмара "не згадав", що 1998 року був засуджений за квартирну крадіжку. А член правління ГО "Центр протидії корупції" Дмитро Шерембей забув вказати три судимості за скоєння крадіжок.

Основна теза, яка випливає з вищесказаного полягає в тому, що більша частина українських борців з корупцією самі є далеко не кришталево чесними людьми, але намагаються зруйнуваті ті потуги, які дійсно можуть покращити життя людей і країни в цілому. Окрім того, вони самі проголошують себе експертами, не маючи, ані наукових робіт на дану тему, ані створення прозорого механізму принаймні у своєму бізнесі. Такого роду фахівці здебільшого набивають собі ціну, аби отримати чимпобільший грант.

Коли ж вони набирають вагу, авторитет і довіру у суспільсті, то відчувають свою "вищість" за пересічних громадян і прагнуть отримати мандат народного депутата, поборотись за крісло президента, придбати квартиру у центрі столиці тощо. 

Однак примарне відчуття переходу на вищий рівень від середньостатистичного українця часто руйнує кар'єри молодих політиків і так званих "нових облич". Навколо таких активістів раптово виникають скандали, випливають ночікувані подробиці з минулого. Сформувався вже цілий прошарок таких "нових комсомольців" з палаючими очима, більшість з яких хочуть статусності не по шапці. Їхні дії кидають тінь на ті добрі справи та ідеї, під прапорами яких вони підіймаються кар'єрними щаблями. І руйнують довіру людей, яка сьогодні є тим головним капіталом нашої країни, якого нам гостро бракує і без якого вкрай важко, практично неможливо піти від "совка" і збудувати цивілізовану країну.

За матеріалом depo.ua

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook