В Україні вартість блакитного палива в серпні знизиться приблизно на 30-40 коп. за кубометр. В результаті зниження цін на світових ринках менше платитимуть й українці.

Читайте також: Українці можуть залишитися взимку без опалення

Про це повідомляє Обозреватель.

Ціна на газ для населення в серпні зменшиться мінімум на 5,5% порівняно з липнем і буде становити не більше 4,64 тис. грн без ПДВ за тисячу кубометрів.

"Незважаючи на опір монополіста, ми знайшли рішення і змусили "Нафтогаз" продавати населенню газ дешевше. Ціна на блакитне паливо для населення загалом за три місяці знизилася з 5803 до 4640 грн без ПДВ. Завдяки дії урядової постанови ціна на газ впала на 25%", – заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Проте, крім "чистої" ціни "Нафтогазу", також потрібно заплатити 20% ПДВ і тариф на розподіл газу. Останній для кожного підприємства встановлює Національна комісія в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Тому і ціни в різних регіонах можуть відрізнятися приблизно на 50 коп./куб.

Отже, в одних регіонах українці будуть платити близько 6 грн за кубометр, в інших – трохи більше 6 грн.

Додамо, що для визначення ціни газу по ПСО "Нафтогаз" аналізує чотири показники – ціну для комерційних споживачів за минулий місяць, дані МЕРТ по середній митній вартості газу за минулий місяць, середньозважену ціну на Українській енергетичній біржі і ціну за урядовою постановою – компанія вибирає з них найнижчу.

В середньому, згідно з нормами споживання, в опалювальний сезон сім’я з трьох осіб у приватному будинку площею 60 кв. м на опалення, підігрів води та приготування їжі витрачала 2,4 тис. грн за старим тарифом на газ. Якби нові тарифи діяли взимку, за цей же обсяг блакитного палива довелося б заплатити всього близько 1,8 тис. грн. Економія б становила близько 600 грн на місяць.

Читайте також: У серпні знизиться ціна на газ для населення

Сім’я з трьох осіб з однієї газовою плитою:

− 84,6 грн за старим тарифом – 63,6 грн за новим тарифом.

Сім’я з трьох осіб в будинку 60 кв. м (опалюється газом):

− було 2308 грн (опалення) – буде 1728 грн;

− було 138,5 грн (плита і підігрів води) – буде 103,6 грн.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook