Наближається найсвітліше християнське свято – Великдень, який в 2021 році будемо відзначати 2 травня.

Читайте також: Як прикрасити паски на Великдень: красиві і оригінальні способи (фото)

Головним символом і блюдом цього свята є паски та писанки. Як правило, паски починають випікати в Чистий четвер, який цього року припадає на 29 квітня, пише ONLINE.UA.

Паска без дріжджів – швидкий рецепт за 5 хвилин

Якщо ви не дуже любите дріжджове тісто або просто немаєте часу, щоб довго з ним возитися, то рецепт паски без дріжджів – справжня знахідка. На смак швидкі паски не відрізняються від класичних дріжджових пасок, але на заміс тесту для них піде всього 5 хвилин.

Що потрібно (на 2 паски):

  • 200 г сиру

  • 100 г цукру

  • 2 яйця

  • 100 г вершкового масла

  • 170 борошна

  • ванільний цукор

  • 10 г розпушувача

  • по 50 г родзинок і цукатів 

Як приготувати:

З’єднати сир, цукор, розм’якшене вершкове масло, яйця і ванільний цукор. Збити все блендером або ретельно розім’яти виделкою. Додати борошно, просіяне з розпушувачем, родзинки і цукати. Добре перемішати і розкласти у форми. Випікати 60 хвилин при температурі 170-180 градусів. Прикрасити глазур’ю. 

Як приготувати глазур:

110 г цукру залити 20 мл води і проварити на середньому вогні після закипання 1 хвилину. Розтопити 5 г желатину в 20 мл води, з’єднати з цукровим сиропом і збити близько 3 хвилин.

Читайте також: Названо продукти, які не здорожчають перед великодніми святами

Незвичайна паска «Краффін» 

Паска Краффін – один з найпопулярніших видів пасхальної випічки. Така паска виходить дуже незвичайною на вигляд і неймовірно смачною. В основі краффіна, як і в традиційній пасці, лежить здобне дріжджове тісто, але формують з нього паски особливим способом. 

Що потрібно (на 2 паски):

  • 350 г борошна

  • 110 мл молока

  • 3 яйця

  • 7 г сухих дріжджів або 25 г свіжих дріжджів

  • 160 г вершкового масла

  • 80 г цукру

  • 5 мл коньяку

  • горіхи, цукати, родзинки 

Як приготувати:

Для приготування опари підігріти молоко, в яке додати дріжджі, трохи цукру та 2 ст.л. муки. Залишити на 20-30 хвилин, щоб опара підійшла. В цей час збити 2 жовтки, 1 яйце і цукор міксером до утворення пишної білої маси. Просіяти борошно і з’єднати з опарою. Додати вершкове масло і збиті яйця. Замісити тісто і відправити його на 2 години в тепле місце підходити. Готове тісто розділити на дві частини і розкачати кожну в прямокутник. Змастити розтопленим вершковим маслом, посипати цукатами, горіхами і родзинками. Згорнути заготовку в рулет, розрізати її навпіл і скрутити в спіраль. Скручувати потрібно таким чином, щоб місце зрізу було зовні. Отриману кручену шарувату заготовку акуратно викласти у форму і залишити на 1 годину. Випікати паски в розігрітій духовці 35-40 хвилин – перші 10 хвилин при температурі 200 градусів, а потім паски потрібно накрити зверху фольгою і випікати при температурі 170 градусів до готовності. 

Смачна класична паска – рецепт 

Паска за цим рецептом виходить пухкою, рум’яною і дуже ароматною. Процес приготування тривалий і багатоетапний, але витрачений час і сили на випічку того варті. 

Що потрібно:

  • 1,2 кг борошна

  • 400 мл молока

  • 5 яєць і 5 жовтків

  • 200г масла

  • 100г свіжих дріжджів

  • 1/2 ч. л. солі

  • 300г цукру

  • родзинки,

  • цукати,

  • цедра лимона, апельсина

  • 1 пачка ваніліну 

Як приготувати:

Для опари дріжджі розім’яти з невеликою кількістю цукру, залити теплим молоком і додати 100 г борошна. Залишити опару на 20 хвилин – маса має збільшитися вдвічі. Тим часом яйця збити з цукром, просіяти борошно і з’єднати з опарою. Влити в масу розтоплене вершкове масло і вимісити тісто, поки воно не буде відлипати від рук. Тісто залишити на 1,5-2 години в теплому місці. Після того, як підійде, додати цедру лимона і апельсина, родзинки, горіхи, сухофрукти, добре вимісити, щоб вони добре розподілилися по всьому тесту. Розділити тісто на порції і розкласти у форми, поставити в тепле місце на 20-30 хвилин. Коли тісто підніметься вдвічі, акуратно змастити верхівки пасок сумішшю з жовтка і молока. Випікати 40-50 хвилин.

Сирна паска «Снікерс» — рецепт

Цей рецепт сподобається тим, хто шанує православні традиції, але не любить пекти. Сирна паска готується без випічки.

Що потрібно:

  • 500 г сиру

  • 70 г 

  • вершкового масла

  • 100 мл вершків

  • 2 яйця

  • 90 г цукру

  • 120 г арахісу

  • 150 г карамелі

  • темний шоколад 

Як приготувати:

Для початку потрібно зварити крем. Для цього збити яйця з цукром, влити гарячі вершки, довести до загустіння на повільному вогні і збити міксером. Поки заварний крем остигає, сир збити з вершковим маслом, а потім з’єднати з кремом. З’єднати арахіс з карамеллю і шоколадом, залити 30 мл гарячих вершків і прогріти на водяній бані. У сирну масу додати шоколадну і карамельно-арахісову частини, форму застелити подвійним шаром вологої марлі викласти сирну масу, акуратно закрити верх марлею, поставити гніт та прибрати на ніч у холодильник. Готову паску прикрасити карамеллю, посипати шоколадом і арахісом в глазурі. Можна додатково полити шоколадом, щоб смак був ще більш яскравий і снікерсовий!

Читайте також: Що має бути у великодньому кошику: список дозволених та заборонених продуктів

Італійська паска Панеттоне – рецепт 

Панеттоне – італійська святкова альтернатива традиційним паскам. Це легкий і солодкий святковий хліб з родзинками, цукатами і горіхами, який за смаком нагадує кекс. У панеттоне перед класичної паскою є кілька переваг. У той час як паски дуже примхливі в приготуванні – вони не люблять шуму, через який можуть не піднятися, можуть пригоріти – панеттоне ні за яких умов не опадає і не пригорає. До того ж, кулич паннетоне дуже довго зберігає свіжість і м’якість. 

Що потрібно:

Перший заміс (закваска):

  • 1 кг борошна

  • 230 г вершкового масла

  • 7 г свіжих дріжджів

  • 7 жовтків

  • 230 г цукру

  • 375 мл води

З’єднати всі інгредієнти, крім води. Потроху підливаючи воду, замісити гладке однорідне тісто і залишити на 12 годин у теплому місці. 

Другий заміс:

  • 800 г борошна

  • 300 г вершкового масла

  • 8 жовтків

  • 300 г цукру

  • 90 г свіжих дріжджів

  • 300 мл води

  • родзинки,

  • цукати

У перший заміс додати всі сухі інгредієнти і яєчні жовтки. Дріжджі розвести у воді і, потроху підливаючи їх в опару, вимісити тісто. Додати масло і вимішувати, поки тісто не стане однорідним і гладким. Залишити тісто на 2-3 години, поки воно не збільшиться в об’ємі в 3 рази. Сформувати паски, розкласти у форми і поставити в тепле місце на 30-40 хвилин. Випікати при 160-180°С.

Пам’ятайте, перш ніж приступити до рецепта приготування паски, важливо зарядитися гарним настроєм і позбутися від поганих думок. Тоді ваша паска точно вийде пишною і рум’яною.

Смачного і світлого Вам Великодня!

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook