Наукові дослідження виявили, що надлишок солодощів може вплинути на зір, особливо діабетиків та привести до постійних проблем, передає Opticlub.

Читайте також: Названо продукт, який по шкідливості прирівнюється до алкоголю і паління

Дослідження вікових захворювань очей виявили зв'язок між вживанням солодощів та здоров’ям сенсорного органу. Особливо важливо обмежити в раціоні кількість вуглеводів тим людям, які схильні до розвитку вікової макулярної дегенерації (ВМД). Це захворювання макули, тобто зони сітківки, яка відповідає за гостроту зору. Пошкодження цієї частини очей може навіть призвести до втрати зору. Лікарі рекомендують обмежувати споживання простих цукрів та вуглеводів до мінімуму, щоб знизити ризик виникнення або прогресування ВМД.

Крім того, було встановлено, що катаракта, тобто помутніння кришталика, частіше розвивається у людей через високий вміст цукру в крові. В результаті можуть відбутися зміни в кришталику, які ведуть до підвищеного ризику розвитку катаракти. Це захворювання призводить до помутніння зору та навіть повної втрати. І без операції по заміні кришталика мати чіткий зір неможливо. Саме діабетики більш схильні до розвитку синдрому сухих очей та катаракти.

Читайте також: Вчені назвали продукт, який зможе подолати ожиріння

Діабетична ретинопатія є однією з найпоширеніших причин пошкодження очей у людей з діабетом. Це захворювання сітківки, при якому дрібні кровоносні судини блокуються і пошкоджуються. Виникає в результаті постійного високого рівня глюкози. Може розвиватися без будь-яких ознак або симптомів, перш ніж буде діагностовано. Люди з цією проблемою мають підвищений та неконтрольований рівень цукру в крові, що викликає незворотні пошкодження кровоносних судин сітківки та погіршення зору.

У людей з діабетом також вдвічі частіше розвивається глаукома в порівнянні з людьми без діабету. Глаукома призводить до надлишкового тиску всередині очей. Якщо проблему не лікувати, вона може пошкодити зоровий нерв та кровоносні судини.

Обмежуйте вживання солодощів, аби зберегти очі здоровими та вберегти сенсорний орган від розвитку катаракти, глаукоми, вікової макулярної дегенерації та діабетичної ретинопатії.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook