Ще в січні 2021 року в місті Луцьку запрацює 31 розумна зупинка. Уже зараз тривають підготовчі роботи з облаштування цих зупинок громадського транспорту, зокрема з прокладання кабелів електроенергії та інтернету.

Читайте також: Як у Луцьку курсуватиме громадський транспорт у новорічну ніч

Керівник управління транспорту та зв’язку Луцької міської ради Володимир Степанов розповів Суспільному Волині, що зараз у місті автобуси курсують за 22 маршрутами, а тролейбуси – за 11.

"У цілому щодня на маршрути виїжджають 42 тролейбуси і 155-160 автобусів. У робочі дні ми перевозимо 90-95 тис. пасажирів, у суботу-неділю – 45-50 тис.", – зазначив він.

Відповідно до затвердженого виконкомом проєкту рішення, наступного року пільговим проїздом у тролейбусах у Луцьку могтимуть скористатися всі категорії пільговиків, а в автобусах – окремі категорії. Пільговим проїздом будуть користуватися не лише лучани, а й мешканці всіх населених пунктів, приєднаних до Луцької міської територіальної громади. Для цього їм потрібно отримати електронні квитки в центрі ТОВ "СІТІ КАРД СИСТЕМ", що в центральній частині Луцька.

"Наступного року в транспорті дозволили безоплатно їздити особам, які потребують гемодіалізу, залежно від встановленої їм групи інвалідності. Загалом за 2020 рік ми перевезли громадським транспортом 21,6 мільйона пасажирів, із яких 6,6 мільйона (майже 30%) пільгових категорій (5,5 мільйона скористалися пільговим проїздом у тролейбусах, 1,1 мільйона – в автобусах)".

Читайте також: У Луцьку на ялинковому ринку виявили порушення

Володимир Степанов наголосив, що облікувати ці категорії населення цього року дозволило впровадження електронної системи оплату проїзду.

"Якщо взяти окремо перевезення в тролейбусах, то там пільговиків – 59% від усієї кількості пасажирів, у автобусах – 9%, – зазначив він. – Зараз у нас працюють електронна система оплати, автоматична система озвучення зупинок, камери відеоспостереження в усіх транспортних засобах, GPS-навігація. Водій не має можливості відключити ту чи іншу систему, адже вони працюють в автоматичному режимі».

Як повідомив керівник управління транспорту та зв’язку, у новорічну ніч (до шостої ранку) працюватимуть тролейбусні маршрути №1, 4, 15, 15а, автобуси №1, 2, 10, 11, 25, 26, 32.

"Стежити за цими транспортними засобами всім лучанам я раджу за допомогою додатків CityBus і CityCard", – зазначив Володимир Степанов.



Він повідомив, що на стадії завершення в Луцьку перебуває процес облаштування розумних зупинок: "На сьогодні переможець конкурсу з виготовлення та встановлення зупинок – фірма "Модерн Експо" – займається комплектацією та виготовленням цих зупинок. У центрі вже знесені декілька старих зупинок, а на їхніх місцях встановлені, забетоновані закладні. Нові зупинки будуть встановлені відповідно до технологічних умов. Можливо, якусь вдасться встановити до нового року, якщо ні, то відразу після Різдвяних свят будуть облаштовуватися ці зупинки. Їх має нараховуватися дев’ять. До того ж ще 22 монітори мають встановити на вже чинних зупинках. У цілому в місті буде 31 розумна зупинка. Зараз до цих зупинок підводяться електроенергія, кабелі інтернету для того, щоб можна було подавати інформацію на монітори, аби лучани могли бачити час доїзду того чи іншого транспортного засобу на зупинку, де вони знаходяться".

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook