У парламенті вирішили, яким чином будуть притягувати депутатів до відповідальності.

Читайте також: "Особливий статус Донбасу": Разумков розповів, коли прийде в дію закон

Про це заявив заступник глави комітету Верховної ради з організації державної влади Олександр Качура, пише РБК-Україна.

Зазначається, що доступ до речей, документів чи житла нардепів буде надавати суд, а не Верховна Рада.

"Наприклад, є повідомлення про вчинення злочину. Генпрокурор вносить запис до ЄРДР про вчинення такого кримінального правопорушення та розпочинає розслідування. Щоб за процедурою отримати тимчасовий доступ до речей, документів, житла народного депутата та телефонних розмов, звертається до апеляційної інстанції з відповідним клопотанням працівників Генеральної прокуратури і отримує відповідне рішення суду", – заявив Качура.

Злочинами парламентарів займається ДБР, тому внесення до ЄРДР здійснюється генпрокурором. Розслідувати будуть слідчі ДБР, а якщо буде виникати питання щодо повідомлення про підозру, коли вже зібрані певні докази, то справа переходить до рук генпрокурора.

Читайте також: У Верховній Раді скасували закон про хімічну кастрацію педофілів

"Найбільш спірне питання – затримання народних депутатів. Тут має винести відповідне рішення слідчий суддя апеляційної інстанції, тобто обласного суду. Так, наприклад, отримується право на прослушку або негласні слідчі дії щодо будь-якого громадянина, так саме буде щодо депутата… Якщо справа стосуватиметься корупційних злочинів, то тут включається не апеляційний суд, а ВАКС", – додав голова комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський.

Автори законопроекту наголошують, що Верховна рада більше не має надавати ніяких дозволів на притягнення депутата до відповідальності. Парламентарі будуть захищені від політичного переслідування, не будуть нести відповідальність за висловлювання, парламентську діяльність та голосування.

Відповідаючи на питання, чи зможуть нардепи втекти закордон, Монастирський наголосив, що відомості до ЄРДР будуть вноситись впродовж 24 годин після заяви про вчинення злочину.

"Якщо є заява про можливі відомості щодо вчинення злочину, вона має бути зареєстрована в ЄРДР протягом 24 годин. Окрім цього, якщо особу застали під час вчинення злочину, вона може бути одразу затримана, власне після цього буде вже отримана відповідна ухвала суду", – додав Монастирський.

Заступник голови комітету з питань антикорупційної політики Галина Янченко заявила, що фракція "Слуга народу" звернеться до президента з проханням визначити законопроект як невідкладний. Дедлайн прийняття цього законопроекту в другому читанні і в цілому – 31 грудня 2019 року.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook