При сьогоднішніх темпах росту економіки України, щоб надолужити втрачене потрібно 15 років.

Читайте також: Українцям підвищать пенсію

Про це Gazeta.ua розказав економіст Андрій Новак.

Втрати від банківської кризи 2014–2017 років в Україні оцінюються в 40% валового внутрішнього продукту. Кількість банків скоротилася вдвічі. Ці дані Агентство США з міжнародного розвитку наводить як один із низки факторів, що стримують розвиток лізингу в Україні.

"Ми б втратили не так багато, якби менше банків ліквідували і не сталася націоналізація "Приватбанку". При сьогоднішніх темпах росту економіки в 2,5-3 відсотки, щоб надолужити втрачене потрібно 15 років. І це за умови, що нинішні темпи збережуться. На наступний рік уряд в проекті бюджету закладає ВВП 3 відсотка. Тобто зниження темпів росту, порівняно з цьогорічними Підвищити темпи розвитку економіки можемо за рахунок справжніх економічних реформ, яких не має. Ні освітня реформа, ні медична не має прямого відношення до економічних систем. Податкової, бюджетної реформ немає. Курсова політика Нацбанку взагалі непередбачувана з дня на день. В умовах непрогнозованості дій уряду і Нацбанку високих темпів економічного росту чекати не слід. Прямі іноземні інвестиції за минулий рік склали 2 мільярдів доларів. Це на 1,5 мільярда менше ніж в 2016-му році. Це означає, що інвестор не йде в Україну, а навпаки виходить. Пояснюється це не корупцією, а непрогнозованістю уряду і особливо Нацбанку. В непрогнозоване середовище ніхто великі гроші вкладати не буде", - каже Андрій Новак.

Читайте також: Україна скоротила аграрний експорт

Економіст бачить рішення цього питання в створенні багаторічної економічної стратегії.

"Перша необхідна умова — поява у країні економічної стратегії. Тільки під багаторічну модель знайдуться інвестори, які побачать своє місце та інтерес. Влада має її запропонувати, а Верховна Рада прийняти. Цього не роблять, бо такі вже в нас політики. Їм вигідніше працювати в діючій корупційній системі, вирішувати свої бізнес-справи через офшори, а не налагоджувати економіку країни на правильну роботу", - підсумував Новак.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter