Андрій Бондарук – єдиний корінний волинянин, який став народним депутатом І скликання і єдиний волинянин, який був у складі Конституційної комісії 1996 року.

Читайте також: Волинь та ще 10 областей провалили готовність до ослаблення карантину (перелік)

Колишній нардеп розповів, як і хто створював Основний закон та що передувало прийняттю Конституції України, пише Суспільне.Медіа.

Андрію Бондаруку нині 83 роки. 1990 року потрапив до Верховної Ради України I скликання. "Народним депутатом, як журналіст, я став якраз завдяки публікаціям про зловживання партійної влади. Солідні опоненти в мене були – Катерина Ващук, Блаженчук, і люди віддали перевагу журналістові", – пригадує чоловік.

"Статті про мову могло б і не бути". Волинянин розповів, як працював над Конституцією

Як розповів член конституційної комісії: за українську мову як державну, довелось поборотися. "Одного разу ми зібралися на засідання, дивимося із проєкту Конституції зникла стаття про українську мову. Ну що ж таке?. Встає Павличко до Плюща, до Кравчука: "Де стаття про українську мову?.." … Мовчок, тут якась така тиша запала скрізь" – розповідає колишній нардеп.

День Конституції чоловік вважає головним святом України. "Конституція, як і Незалежність – це не є щось стале. І за Конституцію, і за Незалежність треба боротися. Тому що ви бачите, що приходять нові люди до влади й кожен намагається перекроїти і Конституцію, і владу під себе. А єдиний арбітр справді – це народ, який повинен тримати цю владу у віжках", – каже волинянин.

Читайте також: На Волині знову зросла кількість хворих на COVID–19, вже − 2228 випадків, − РНБО

За участь у Конституційній комісії другий Президент України Леонід Кучма нагородив Андрія Бондарука орденом "За заслуги" III ступеня. З 1998 року чоловік очолює Волинський осередок Асоціації народних депутатів України.

"Статті про мову могло б і не бути". Волинянин розповів, як працював над Конституцією

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook