У 2019 році Страсна або Велика п'ятниця випала на 26 квітня. Остання п'ятниця перед Великоднем вважається найсуворішим днем Великого посту.

Читайте також: В Україні запустили додаткові поїзди на Великдень і травневі свята

Велика п'ятниця вважається днем найбільших страждань Ісуса Христа і найбільш скорботним днем в році для кожного християнина. Зокрема, Страсна п'ятниця присвячена його розп'яттю і смерті на хресті, пише НВ.

Церква рекомендує в цей день міркувати про страждання Христа, а також дотримуватися певних правил, в числі яких – строгий піст. Прийнято тримати дуже строгий пост аж до повної відмови від їжі протягом всього дня. З'їсти трохи хліба і випити води дозволено лише після виносу плащаниці під час церковного богослужіння.

Напередодні Великої п'ятниці називаємо сім строгих правил, яких слід дотримуватися віруючим в Страсну п'ятницю.

1. У цей день потрібно строго поститися. Існує думка, що людина, яка протягом трьох років буде строго постити зі Страсного четверга по суботу, отримає попередження про свою смерть за три дні до неї. Інші повір'я свідчать, що повна відмова від їжі в Страсну п'ятницю допоможе спокутувати всі свої гріхи, вчинені з часу останньої сповіді.

2. Категорично заборонено працювати по дому – прибирання, прання і іншу домашню роботу слід закінчити в Чистий четвер. Також не можна шити і різати – раніше вважалося, що в цей день не можна різати навіть хліб, який було прийнято розламувати руками.

3. В цей день під суворою забороною алкоголь. Існує думка, що ті люди, які в цей день вживають спиртне, можуть згодом придбати алкогольну залежність і страждати від надмірного вживання алкоголю протягом усього майбутнього року.

4. Великим гріхом вважається робота на землі, до якої в цей день торкатися категорично заборонено. Не можна встромляти в землю залізні предмети, наприклад, лопати і граблі, а також забивати цвяхи, копати. Також вважається, що посаджені в цей день рослини не принесуть врожаю.

Читайте також: Коли пекти паски та фарбувати яйця на Великдень 2019

5. Незважаючи на те, що в Страсну п'ятницю не рекомендовано займатися приготуванням їжі, особливо складних страв, багато хто пече паски саме в цей день. Церква не накладає заборон на приготування пасок в Страсну п'ятницю, але лише в тому випадку, якщо це не стане відволікати від молитов і служб і не буде пов'язано з важкою працею.

6. Розваги і плотські втіхи в найскорботніший день року також вважаються великим гріхом. Згідно з традиціями, свята, які випадають на Велику п'ятницю, краще відзначити в інший день. Крім того, в усі дні Страсного тижня, який почався в понеділок і завершиться святкуванням Великодня в неділю, 28 квітня, не прийнято проводити хрестини і вінчання.

7. У Страсну п'ятницю не можна лаятися, сваритися, з'ясовувати стосунки і провокувати конфлікти. Рекомендовано молитися і каятися в гріхах, а також аналізувати своє життя і свої дії по відношенню до інших людей. Вважається, що Страсна п'ятниця – ідеальний час для каяття.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook