Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу Офісу великих платників податків ДПС, а рішення Дніпропетровського окружного адмінсуду і постанову Третього апеляційного адмінсуду залишив без змін. Позов ЗАТ "Дніпровський коксохімічний завод" було задоволено, і скасовані податкові повідомлення-рішення на 160 мільйонів гривень.

Читайте також: Голосують в інтересах Ахметова: групою депутатів від "Слуги народу" керує бізнесмен Павлюк, – ЗМІ

Про це повідомляє "Finbalance".

Верховний Суд серед іншого зазначив, що "відповідачем (ДПС) не доведено, що договірна ціна продажу позивачем власної продукції не відповідала рівню звичайних (ринкових) цін". ЗАТ "Дніпровський коксохімічний завод" входить в холдинг "Метінвест" Ріната Ахметова і Вадима Новінського.

Раніше суди винесли ряд рішень на користь "Метінвесту" в суперечках з податківцями.

У грудні минулого року Донецький окружний адмінсуд задовольнив позов ЗАТ "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча" в Офіс великих платників податків ДПС і скасував податкові повідомлення-рішення від 16.10.2019 на загальну суму 130,3 млн грн, в тому числі:

– про завищення від’ємного значення, зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду по березень 2019 в сумі 27,3 млн грн;

– про завищення бюджетного відшкодування за січень-березень 2019 року в сумі 68,7 млн грн, із застосуванням штрафних санкцій 34,3 млн грн.

На початку грудня Перший апеляційний адмінсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу Офісу великих платників податків ДПС і залишив без змін рішення Донецького окружного адмінсуду, яким було частково задоволено позов ЗАТ "Єнакіївський металургійний завод" до податківців і Головного управління Державної казначейської служби та стягнуто з держбюджету на користь позивача суму бюджетного відшкодування з ПДВ за січень 2015 року в розмірі 106, 7 млн грн і пеню в розмірі 105,9 млн грн за порушення терміну відшкодування ПДВ.

Виробничі потужності підприємства знаходяться на окупованій частині Донбасу. За даними групи "Метінвест", вона втратила контроль над активами і майном заводу в березні 2017 року, а ПрАТ "Єнакіївський металургійний завод" – в процедурі банкрутства.

У жовтні минулого року Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу Офісу великих платників податків ДПС і залишив без змін рішення Донецького окружного адмінсуду і постанову Першого апеляційного адмінсуду, якими було задоволено позов ЗАТ "Металургійний комбінат "Азовсталь" і скасовано податкове повідомлення-рішення про зменшення суми бюджетного відшкодування з ПДВ в розмірі 213,4 млн грн і нарахування штрафних санкцій на суму 106,7 млн грн.

У травні 2020 року Перший апеляційний адмінсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу Офісу великих платників податків ДПС і залишив без змін рішення Донецького окружного адмінсуду, яким було задоволено позов ТОВ "Метінвест-Ресурс" та скасовані податкові повідомлення-рішення про збільшення суми грошового зобов’язання з податку на прибуток на 335,1 млн грн і про зменшення суми від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток на 10 млн грн.

Читайте також: Погуляйко вручив волинській лікарні ШВЛ-апарат олігарха Ахметова

На початку 2020 року Перший апеляційний адмінсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу Офісу великих платників податків ДФС і залишив без змін рішення Донецького окружного адмінсуду, яким на вимогу ЗАТ "Авдіївський коксохімічний завод" було скасовано податкове повідомлення-рішення про нарахування податкових зобов’язань на 873,6 млн грн, в тому числі 698,9 млн грн – ПДВ і 174,7 млн грн – штрафних санкцій.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook