Багато людей досі вірять в поширений міф – треба випити алкоголь, щоб зігрітися. Тому часто перед виходом на вулицю або під час прогулянки вживають щось "гаряче".

Читайте також: Як уберегти свою печінку в період новорічних свят

Про це на своїй сторінці у Фейсбук написала в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

"Насправді відчуття тепла від алкоголю оманливе. Незалежно від того, який саме алкогольний напій ви п'єте", – йдеться у дописі.

Керівник МОЗ детально розписала дію алкоголю на організм:

Алкоголь розширює кровоносні судини на поверхні тіла, а приплив крові викликає відчуття тепла. Внутрішні органи в цей час тепло втрачають. Втрата тепла з поверхні шкіри і кінцівок на холоді відбувається швидко, а загальна температура тіла знижується.

Коли нам стає холодно, ми починаємо тремтіти. Саме тремтіння є одним із способів, який допомагає тілу зберігати тепло. Втім, алкоголь порушує цей захисний механізм.

У деяких дослідженнях згадується про ще один механізм, який впливає на нашу терморегуляцію – потовиділення. Коли ми вживаємо алкоголь, відчуття тепла змушує нас пітніти. Це може знизити температуру тіла ще більше.

Оманливе тепло від алкоголю порушує відчуття холоду. Тому люди, які занадто багато випили, схильні не звертати увагу на холод і, наприклад, знімати верхній одяг на вулиці, щоб трохи охолонути. Цей феномен навіть має назву – "пивна куртка" (the beer jacket). Коли начебто стає жарко і зігріватися одягом не потрібно. Зате така поведінка в рази підвищує ризики переохолодження.

Читайте також: Супрун спростувала популярний міф про лікування похмілля

Алкоголь і низька температура на вулиці – небезпечна комбінація. Особливо обережними потрібно бути людям, які мають серцево-судинні захворювання. Незалежно від кількості, вживання алкоголю негативно впливає на організм і призводить до низки хвороб. Варто пам'ятати під час святкувань – безпечної дози алкоголю не існує!

Уляна Супрун дала кілька порад, щоб дійсно зігрітися:

Не виходьте з дому голодними, а якщо замерзли – з'їжте щось і пийте достатньо рідини.

Не паліть. Куріння, зокрема нікотин, погано впливає на стінки судин. Це збільшує ризики порушити терморегуляцію.

Не носіть тісне взуття і надягайте кілька шарів одягу.

Обов'язкові атрибути в холод – рукавички, шапка, шарф, піднятий комір. Вони захистять відкриті ділянки шкіри від холоду

Будьте активні – рухайте руками, пальцями ніг, але уникайте перевтоми, тому що коли ви втомилися, то втрачаєте тепло швидше.

Кожні півгодини-годину заходьте до теплого приміщення.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter