Сьогодні День людини з синдромом Дауна – одного з найбільш поширених генетичних порушень. В усьому світі проходить флешмоб "lots of socks", тобто "багато шкарпеток". Люди одягають шкарпетки з неоднаковими візерунками і різних кольорів, аби відчути, як це - бути не таким як усі й жити під пильними поглядами оточення.

Читайте також:Сонячних діток привітали солодкими подарунками у Луцьку 

Чим унікальні "сонячні люди" і на що вони здатні, йдеться в сюжеті "Сніданку з 1+1". 

Вони мають додаткову 47-у  хромосому. І в цьому їхня особливість. Один із семиста малюків з’являється на на світ із синдромом Дауна. В Україні таких людей  близько 15 тисяч. Їх трохи вирізняє характерна зовнішність, особливість  розвитку та соціальної адаптації. А ще "сонячні люди" – добрі, наївні, довірливі, відкриті та усміхнені. 

Раніше діагноз "синдром Дауна" звучав як вирок. Вони не виходили з дому і були закриті для суспільства. Однак зараз такі люди показали, що теж можуть вчитися та працювати. Багато хто має художній талант, музичні і артистичні здібності й успішний у спорті. Приміром, 34-річна Карен Гаффні стала першою серед людей із синдоромом Дауна, яка переплила Ла-Манш.

Іспанський актор Пабло Пінеда отримав нагороду за найкращу роль у фільмі. Окрім того, він  перший у Європі отримав вищу освіту, американець Тім Харріс – відкрив власний ресторан. 

Тим часом лучанин Богдан Кравчук  прагне довести, що заслуговує на повноцінне життя. Він, попри діагноз "синдром Дауна", став першим в Україні студентом університету з цією особливістю.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter