В Україні стартують довгоочікувані ялинкові базари, де продають новорічні ялини, сосни та ялиці.

Читайте також: Як пережити період грипу та застуди: 10 способів

Як передає ТСН, у державних лісгоспах вартість погонного метра варіюється в межах 60-70 гривень. Перекупники "деруть" більше. Якщо вам не по кишені новорічне дерево перекупника, пам’ятайте, що красуню можна придбати безпосередньо в лісгоспах.

Як купити "законну" ялинку

На деревах повинні бути етикетки або пластмасові бирки-стяжки – на них вказують шифр, що підтверджує законність вирубки. Перевірити шифр можна на сайті ukrforest.com або в додатку yalynka.info для Android.

Якщо ви не хочете "вбивати" дерево

У деяких містах лісові господарства або комунальні підприємства пропонують послугу "ялинка в оренду". Дерево привозять у спеціальному горщику, після новорічних свят його можна висадити.

Штрафи за незаконно зрубані ялинки і сосни

Становлять близько від 250 гривень до 2 тисяч гривень за дерево. Штраф за незаконну вирубку в заповіднику може досягати 8,5 тисяч гривень.

Читайте також: Симптоми, які вказують серйозні захворювання

Також передбачено обмеження волі на строк від двох до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк. Більш того, з 1 січня 2019 року після набрання чинності змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України штраф може досягти 34 тисяч гривень за масову вирубку.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter