Новорічні свята в Україні тривають. Так, 14 січня відзначається відразу два з них: День Святого Василя Великого (Василів день) і Новий рік за старим стилем.

Читайте також: Осадча, Бабченко, Комаров та Пустовіт: як і де відпочивають українські зірки цієї зими

Про традиції, історію життя святого, прикмети і народні звичаї в День Святого Василя, розповість Styler.

Історія свята та життя Святого Василя

Святий Василь народився близько 330 року в місті Кесарії Каппадокійській (Мала Азія) в благочестивій християнській родині. Батько святителя був адвокатом і викладачем риторики. Початкову освіту Василь отримав під керівництвом своїх батьків і бабусі Макрини, високоосвіченої християнки. Після смерті батька та баби Василь вирушив для подальшої освіти в Константинополь, а потім в Афіни, де досконало вивчив різноманітні науки − риторику і філософію, астрономію і математику, фізику і медицину.

Святий Василь

Приблизно в 357 році Василь повернувся до Кесарії, де деякий час викладав риторику. В Антіохії, в 362 році він був висвячений у сан диякона єпископом Мелетієм, а в 364 році висвячений у сан пресвітера єпископом Кесарійским Євсевіем.

Виконуючи своє служіння, святитель Василь ревно проповідував і невпинно дбав про потреби своєї пастви, завдяки чому здобув високу повагу і велику любов.

За своє коротке життя святитель Василь залишив нащадкам безліч богословських праць: дев'ять бесід на Шестоднів, 16 бесід на різні псалми, п'ять книг на захист православного вчення про Святу Трійцю; 24 бесіди на різні богословські теми, сім аскетичних трактатів; правила чернечі; статут подвижницький; дві книги про Хрещення; книгу про Святого Духа, кілька проповідей та 366 листів різним особам.

Святитель Василь Великий, поряд зі святителем Миколаєм Чудотворцем, здавна користувався особливим шануванням у православних віруючих. Частка мощей святителя Василя і понині перебуває в Почаївській Лаврі. Чесна глава святителя Василя благоговійно зберігається в Лаврі святого Афанасія на Афоні, а правиця його − у вівтарі храму Воскресіння Христового в Єрусалимі.

Помер Василь в перший день нового 379 року. Незабаром церква зарахувала його до лику святих і встановила пам'ятний день на честь святителя Василя 14 січня.

Читайте також: Синоптик розповіла про погоду на Маланки та на Василя

Традиції до Дня Святого Василя

Якщо ввечері 13 січня щедрують, то в день Святого Василя прийнято посівати: співати спеціальні обрядові пісні − посівалки і бажають господарям щастя й достатку.

У день Святого Василя, згідно з народною традицією, прийнято готувати другу кутю − щедру. Ця кутя, на відміну від тієї, яка подається до столу на Святий вечір, не пісна. Варити щедру кутю слід рано вранці. І з'їдати її потрібно було, як кажуть, до останньої крихти.

Також слід приготувати вареники з сиром та млинці. Саме цими смаколиками прийнято дякувати гостям, які прийдуть в будинок щедрувати і засівати.

Вважається, що засівати повинні хлопчики, оскільки саме чоловік повинен першим увійти в будинок 14 січня. У такому разі на господарів чекає щастя і достаток. Посівати прийнято зерном. Причому спочатку йдуть сіяти близьким і родичам, а потім вже до друзів. Всі посівальники отримують грошову винагороду, частину якого віддають у церкву.

Посевалки на Василия

Читайте також: Експерти розповіли, що буде з цінами в Україні у 2020 році на продукти та паливо

Важливо, щоб посіяне зерно не викидали. Його слід збирати і зберігати. В селі, наприклад, зерно зберігають до весни і змішують з іншими зернами для посіву.

Також у цей день дівчата особливо завзято ворожать, щоб дізнатися, коли вони вийдуть заміж і чи будуть щасливими.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook