14 січня прийнято готувати щедру кутю, посівати, гадати, а в будинку покладається обов'язково мати грошовий запас Новорічні свята в Україні тривають. Так, 14 січня відзначається відразу два з них: День Святого Василя Великого (Васильєв день) і Новий рік за старим стилем.

Читайте також: Стартував міжнародний етно-фестиваль "Різдво у Луцьку"

Історія свята і життя Святого Василя

Святий Василій народився близько 330 року в місті Кесарії Каппадокійській (Мала Азія) в благочестивій християнській сім'ї. Виконуючи своє служіння, святитель Василь ревно проповідував і невпинно дбав про потреби своєї пастви, завдяки чому здобув високу повагу і велику любов. За своє коротке життя святитель Василь залишив нащадкам безліч богословських праць. Святитель Василь Великий, поряд зі святителем Миколаєм Чудотворцем, здавна користувався особливим шануванням у православних віруючих.

Помер Василь в перший день нового 379 року. Незабаром церква зарахувала його до лику святих і встановила пам'ятний день в честь святителя Василя 14 січня.

Традиції до Дня Святого Василя

Якщо ввечері 13 січня щедрують, то в день Святого Василя прийнято посівати: співати спеціальні обрядові пісні – посівалки і бажати господарям щастя і достатку.

У день Святого Василя, згідно з народною традицією, прийнято готувати другу кутю – щедру. Ця кутя, на відміну від тієї, яка подається до столу в Святий вечір, не пісна. Варити щедру кутю слід рано вранці. І з'їдати її потрібно було, як кажуть, до останньої крихти. Також слід приготувати вареники з сиром і млинці. Саме цими смаколиками прийнято дякувати гостям, які прийдуть в будинок щедрувати і посівати.

Вважається, що посівати повинні хлопчики, оскільки саме чоловік повинен першим увійти в будинок 14 січня. В такому випадку господарів чекає щастя і достаток.

Посівати прийнято зерном. Причому спочатку йдуть сіяти до близьких і родичів, а потім вже до друзів. Всі посівалники отримують грошову винагороду, частина яку віддають на церкву.

Важливо, щоб посіяне зерно не викидали. Його слід зібрати і зберігати. У селі, наприклад, зерно зберігають до весни і змішують з іншими зернами для посіву.

Також в цей день дівчата особливо вірять у ворожіння, щоб дізнатися, коли вони вийдуть заміж і чи будуть щасливі. До речі, в народі Василь вважається покровителем свиней, а на старий Новий рік (з 13 на 14 січня) колись завжди готували страви зі свинини – смажене порося, варені окости та інше.

Прикмети на день Василя

Згідно прикметам, в цей день в будинку обов'язково мати грошовий запас; в борг же не давати – щоб не "віддати" свій достаток.

Користуються популярністю прикмети на Василя:

– якщо перший день у році веселий (щасливий), то і рік буде таким;

– випав на Новий рік сніг або туман віщує врожай; повна ополонку води і туман на Новий рік віщують великий розлив;

– якщо в Новий рік вітряно – до врожаю горіхів;

– Новий рік – до весни поворот.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook

За матеріалами styler.rbc.ua