До ТОП-5 областей з найбільшою питомою вагою у валовій аграрній продукції входять Вінницька (8,4%), Полтавська (6,8%), Київська (6,1%), Харківська (6,1%) і Дніпропетровська (6%) області.

Читайте також: Кожен третій українець хоче назавжди виїхати закордон

Традиційно рейтинг "солодких" областей України очолює Вінниччина слідом йде Полтавська та Хмельницька області. Тут найбільші посіви цукрових буряків і основна кількість цукрових заводів у країні, повідомляє visnuk.com.ua.

Ще один важливий елемент сільського господарства, що стрімко набирає популярність, – виробництво органічної продукції. Через високу ціну (в середньому на 30% більше ніж неорганічні аналоги) виробники орієнтовані переважно на зовнішні ринки, однак пропозиція всередині країни поступово зростає. Найбільше площ під органікою – у Київській, Херсонській, Харківській областях.

Передові позиції в рейтингу – лише частково заслуга місцевих аграріїв, оскільки основними факторами, що забезпечують вал зерна, залишаються природні – площа самого регіону, придатні для сільського господарства землі на його території і погодні умови. Так, не випадково найменший внесок у національне агровиробництво забезпечують Чернівецька (1,7%) і Закарпатська (1,6%) області – невеликі за площею, з горами та лісами. Наприклад, якщо у лідера агрорейтингу Вінниччини площа сільгосподарських земель і ріллі становить 1,838 млн га, то в Чернівецькій і Закарпатській – 442,6 і 387,7 тис. га відповідно.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter