Журналісти показали ТОП-5 антидосягнень уже колишнього президента Петра Порошенка.

Читайте також: Порошенко призначив свого охоронця заступником голови військової розвідки та присвоїв йому звання генерал-лейтенанта

Про це йдеться у програмі "Гроші".

П'яте місце – це так званий "Курченко-гейт": участь найближчого оточення Петра Порошенка в оборудках оточення втікача Віктора Януковича. В кінці березня прокурор Костянтин Кулик оголосив підозри екс-очільнику АП Борису Ложкіну та заступнику голови АП Олексію Філатову. Слідство вважає, що Ложкін, Філатов, а також депутат Григорій Шверк і сам Порошенко допомогли олігарху-втікачу Сергію Курченку відмити понад 400 млн доларів. Фігурантом справи є й екс-очільниця НБУ Валерія Гонтарєва.

Четвертемісце віддали "Ленінській кузні" (Кузні на Рибальскому). Підприємству, яке донедавна належало Порошенку,  та підсіло на "тендерну крапельницю". За підрахунками журналістів, з 2014 по момент продажу у 2018, підприємство прямо або через фірми-прокладки отримало понад 3 млрд грн з бюджету.

Трете місце – продаж "Кузні на Рибальському". Експерти вважають, що Сергій Тигипко заплатив за підприємство 300 млн доларів, однак Петро Порошенко обрав для продажу активу такий спосіб, при якому не сплатив до державного бюджету нічого. Працівники заводу, які мали по кілька акцій, сплатити 19% від їх вартості.

Друге місце отримав бізнес-партнер Порошенка Ігор Кононенко. Стверджується, що за останні роки він збагатився за рахунок державних надр на мільярди гривень. У лютому 2018 року фірма з цікавою назвою "Петро Консалтинг" отримала без конкурсу спецдозвіл на видобування літієвих руд орієнтовною вартістю в 2,5 млрд доларів.

18 грудня минулого року Кабмін зробив Кононенку ще один подарунок. Фірма "ТОВ Надра Юзівська", яка входить в сферу впливу депутата, отримала дозвіл на розробку 15 газових свердловин.

Читайте також: Як Ахметов оплачує "чорних" піарників Порошенка, які захищають його інтереси (відео-розслідування)

Перше місце рейнитгу анти-досягнень віддали справам ще одного бізнес-партнера Порошенка – Олега Гладковського (Свинарчука) – екс-заступника секретаря СНБО. З іменем Гладковського пов’язане гучне розслідування розкрадань в оборонці, до якого був причетний і його син.

Втім, зазначається, що це далеко не всі "успіхи" Гладковського. Його корпорація "Богдан" за президенства Порошенка стала одним з основних вигодоотримувачів секретних оборонних замовлень.

Яскравим прикладом "впарювання" армії брухту за ціною золота стали швидкі від корпорації "Богдан". Половина цих авто потрапивши на фронт поламалася.



Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook