Портал "Знай.uа" зібрав топ-5 найбільш корисних порад про те, як довго не п'яніти. Іноді просто необхідно залишатися в здоровому глузді після випитого алкоголю.

1. До прийому алкоголю слід "розігріти" печінку.

Починати готуватися до пиття варто приблизно за годину до них. Випийте чарку горілки або склянку пива. Це змушує печінку виробляти ферменти, що розщеплюють алкоголь. Коли настане час справжнього веселощів, вона буде вже озброєна і готова до бою. Алкоголь в крові буде швидко перероблений, і сп'яніння надовго не затримається.

2. Добре підкріпитися.

Варто вжити жирну їжу - сало, хліб з маслом, горіхи - або на вівсянку. Ці продукти обволікають стінки шлунка і заважають всмоктуванню алкоголю. Правда, ця плівка недовговічна. Тому у цій хитрості є і зворотний бік: як тільки захисний шар в шлунку зникне, випите раніше вдарить у голову миттєво і несподівано.

3. З'їсти ложку сухих дріжджів.

Для зручності їх можна додати в йогурт або сир. Завдяки спеціальному ферменту, дріжджі будуть працювати в парі з печінкою і допоможуть як можна швидше розщепити алкоголь, причому ще до його потрапляння в кровоносні судини. Але не варто занадто покладатися на цю хитрість. Якщо до дріжджів додати цукор, вони займуться виробництвом алкоголю, а не його розщепленням. Так що не налягайте на солодке.

4. Не пити газованих рідин.

Бульбашки прискорюють доставку алкоголю в мозок. Тому варто уникати пива, шампанського і солодкої газованої води і тим більше, не змішувати їх з більш міцними побратимами.

5. Більше рухатися.

Фізична активність допоможе швидше впоратися з сп'янінням. Крім того, вона дозволить тверезо оцінити свій стан: якщо ноги заплітаються, значить, настав час зробити паузу між тостами.