У Нових Санжарах нині спокійно, вуличних акцій протесту нема, іноді зустрічаються люди, які роздратовано спілкуються з журналістами, але їх одиниці, йдеться у ТСН.

Читайте також: Протести у Нових Санжарах: більшість затриманих – не місцеві жителі та підкупні тітушки (фото, відео)

Вчорашня паніка дещо вляглася, але люди ще дуже налякані і розгублені. Більше половини учнів сьогодні не пішли до школи – їх  не пустили батьки.  Вони однаково бояться як нових заворушень, так і зараження коронавірусом. Голова сільради каже, що усе через брак інформації.

"Почали телефонувати люди і казати: "А ви знаєте, що до нас везуть людей з Китая?" Кажу – не знаю. "Так зайдіть в Інтернет і подивіться". Я почала зв’язуватися з головою РДА, з головним лікарем, а вони теж нічого не знають. То як це? Секретна операція? То яка повинна бути реакція людей? Всі бояться, бо люди нічого не знають, бо не поінформовані від початку і до кінця", - каже селищна голова Нових Санжар Інна Коба.

Біля сільради натовп працівників благоустрою, які прийшли жалітися, що бояться прибирати біля карантинної зони.  Впевнені, що, попри заборону, евакуйовані нібито виходять за паркан.

Читайте також: "Мені було соромно": серед евакуйованих – лучанка

ТСН жодного евакуйованого, який би вийшов із будівлі медичного центру, не бачила. Єдине, що зафіксувала, – у магазин виходили кілька працівників санаторію. Але вони кажуть, що працюють у інших корпусах, не в самому медичному центрі, де ізольовані евакуйовані люди.

"Ми не контактуємо. Не спілкуємось", – запевняють співробітники.

Взагалі сьогодні мешканці Нових Санжар налаштовані більш спокійно. Кажуть, на радикальні дії їх спровокували. Мовляв,  розсилали повідомлення, що у село завезуть заражених людей, і сіяли паніку.

Те, що провокації були, підтверджують і в поліції. Із 24 затриманих напередодні – більшість виявилася не місцевими мешканцями. А ще кажуть, що агресію натовпу організовано підігрівали спиртним.

"Існували деякі осередки, де людям наливали спиртне, вони його отримували і безперешкодно вживали. Те, що ця акція готувалася, – у нас немає сумніву. Це була спланована акція і за цим має хтось стояти", – каже речник поліції Полтавщини Юрій Сулаєв.

Читайте також: Зеленський зателефонував українці, яку не евакуювали з Китаю через собаку

Нині на вулицях курсують поліцейські машини. Медичний центр під цілодобовою охороною у подвійному колі поліції та Нацгвардії.

Зранку до санаторію під’їхав мікроавтобус. З нього чоловіки почали виносити ящики з фруктами та напоями. Навіть не назвали своїх імен. Коротко пояснили, що самі – переселенці з Донецька і, як ніхто, розуміють становище тих, кого не захотіли приймати в Нових Санжарах. Вивантажили їжу для евакуйованих та поїхали геть.

"Треба бути людьми і розповідати про це, що люди потребують допомоги", - кажуть добродії.

За даними Червоного Хреста, за добу серед людей, яких розмістили у медичному центрі санаторію, ніхто не захворів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook