Третій випадок захворювання на дифтерію.Чи загрожує Україні епідемія?

Читайте також: Топ-5 порад для ідеальної шкіри

Інфекцію дифтерії підхопив 15-річний підліток, що є третім випадком захворювання в Україні. Хлопчику ввели протидифтерійну сироватку. Він перебуває у стабільному стані в інфекційному відділенні Київської обласної дитячої лікарні міста Боярка, про це повідомляє Радіо НВ.

У Центрі громадського здоров'я наголосили, що у разі захворювання на дифтерію обов’язковим є введення антитоксичної протидифтерійної сироватки, що нейтралізує дію дифтерійного токсину.

Читайте також: Чим корисний шоколад для здоров'я

Попередні два випадки були зареєстровані на Луганщині, повідомив голова Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта.

За його словами, у попередні роки щороку реєструвались по 2-4 випадки захворювання.

На сьогодні ж МОЗ, переконує він, забезпечило всі області України достатньою кількістю доз сироватки. Та водночас рівень вакцинації залишається низьким.

Курпіта нагадав, що протягом останніх років спостерігається зниження рівня вакцинації, що призвело до того, що колективний імунітет до дифтерії суттєво впав. 

Читайте також: 5 способів зробити каву кориснішою

Дифтерія є небезпечнішою від кору, адже смертність від цієї інфекції сягає 50%. Під час останньої епідемії дифтерії в Україні в 1991-1998 роках захворіло близько 20 тисяч людей, майже 700 з них померли.

Дифтерія − гостре інфекційне захворювання. Його збудником є дифтерійна паличка. Вона передається повітряно-крапельним шляхом, однак нею можна заразитися через предмети побуту, посуд та іграшки.

Вони ускладнюють дихання та ковтання. З перших секунд потрапляння в організм людини паличка починає виділяти агресивний токсин, який потрапляє у кров.

Його мішень − тканини нирок, серця і нервової системи. У цих органах розвивається ураження і чим довше людина не отримує антидифтерійну сироватку, тим більш незворотними вони стають. Без негайного введення сироватки близько половини хворих можуть померти. Навіть із нею залишається ризик смерті до 20%.

Єдиний спосіб, який гарантовано допоможе не захворіти під час спалаху, вакцинація. Якщо вона була проведена за графіком, з ймовірністю 96-98% імунна система відразу відкине атаку палички. Невелика кількість людей навіть після щеплення отримує недостатню кількість антитіл проти дифтерії. Але їх може вистачити, аби навіть у випадку хвороби вона пройшла у легкій формі. І хвороба не вразить органи людини.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter