У червні православні українці будуть відзначають одне з дванадцяти головних свят року – Трійцю. Воно присвячене сходженню Святого Духа на апостолів, яке було обіцяно Ісусом Христом в день його Вознесіння.

Читайте також: Скільки українці матимуть вихідних у червні

Коли Трійця в 2019 році

Трійця не має конкретної дати, оскільки тісно пов'язана з Великоднем. А Великдень і сам має "плаваючу дату", тому і пов'язані з нею свята також можуть переміщатися по календарю. Трійця настає на 50-й день після Великодня. Незмінне одне – це завжди неділя.

Вихідні на Трійцю

Трійця є офіційним державним святом. До того ж згідно із законом, якщо свято випадає на неробочий день, то вихідним стає найближчий робочий. Тобто на додаток до регулярних вихідним субота-неділя українці будуть відпочивати і в понеділок 17 червня.

Читайте також: 7 поширених міфів про здоров'я та самопочуття: що правда, а що ні

Історія і сенс свята

Для віруючих День Святої Трійці – день святкування моменту, коли на апостолів з небес зійшов Дух Святий. Це раніше пообіцяв їм Ісус Христос, коли підносився на небо. Святий Дух проявився у вигляді вогню, який спустився на землю. Він наділив апостолів здатністю говорити на різних мовах, щоб вони могли якомога ширше проповідувати Слово Боже. Сходження Святого Духа вказало на потрійність бога (Отець, Син і Святий Дух). Також цей день вважається днем заснування Святої Вселенської соборної апостольської Церкви.

Що можна і не можна робити

У цей день віруючі ходять на службу до церкви. Там за традицією, освячуються квіти і трави. Трави потім ставлять в будинку. Троїцькі трави засушують, щоб потім додавати в відвари для пиття або купання маленьких дітей.

Перед святом також прийнято прикрашати своє житло травами і квітами – тому Трійцю ще іноді називають Зеленими святами. У день Святої Трійці, як і в інші важливі свята, не можна працювати, лаятися, думати про погане. Також в це свято здавна дівчата ворожили на судженого.

А одна з найвідоміших троїцьких прикмет говорить про те, що якщо хлопець посватається до дівчини на Трійцю, то їхній шлюб буде довгим і щасливим.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook