2 квітня стартував перший етап медичної реформи, а саме з вибору лікаря первинної медичної допомоги у рамках кампанії "Лікар для кожної сім'ї".

Читайте також: Гройсман розвіяв міф щодо нової медичної реформи в Україні

Українці мають підписати декларації з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром. Далі пацієнта закріплять за конкретним лікарем, який буде одержувати оплату в залежності від кількості "декларантів", а нарахування за цим принципом розпочнеться з липня.

2018-го на одного пацієнта держава виділятиме 370 грн. Один лікар зможе обслуговувати максимум дві тисячі пацієнтів. Але не все так просто, як на папері, - на цьому наголошують нині як експерти, так і просто, зацікавлені медичною тематикою, українці.

"Це декларація, що буде надана після цього якась медична допомога на «первинці» за 370 грн в рік на одного пацієнта. Покажіть, де надають таку допомогу за 370 грн у рік, хоч в одній країні? Це хіба що Мозамбік. Там дійсно, як і в Україні витрачається стільки ж грошей на одного мешканця. Але там на 30 млн населення всього 600 лікарів і 4 лікарні", - сказав під час прес-конференції у Києві Віктор Сердюк, президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів, передає INTV.

За його словами, у МОЗ і понині не знають точної кількості лікарів в країні.

"Приблизно вони порахували, що буде один лікар первинної ланки на 2 тисячі громадян. Це так вони порахували, але не тому, що так потрібно (...) Наприклад, на Херсонщині всього 40% педіатрів і всі вони у Херсоні практично", - зазначив Сердюк.

Крім того, нема документів, які були б обов'язковими до виконання, з одного боку лікарями, медичними працівниками, а з іншого боку - пацієнтами, додав він.

"А як все-таки лікарю хоч якось лікувати? Брати чи не брати аналізи, робити щось чи не робити? Нема жодного документу (...) Нема жодного, обов'язкового до виконання, набору послуг. Чому? Тому що неможливо їх забезпечити за 370 грн на рік. Відтак, це буде та сама формальність, яка була і до цього. Тобто, людина просто приходитиме за різними соціальними «штучками». До прикладу - довідка у басейн, до школи, лікарняні, тощо. А нічого спільного з медициною це мати не буде", - вважає президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів.

Самі лікарні і поліклініки до реформи у медицині нині не готові. Вони не забезпечені тими необхідними інструментами, які мають вже бути для запуску системи охорони здоров'я, розповіла у ході прес-конференції кандидат медичних наук, Валентина Маркевич.

"Має бути оформлене робоче місце лікаря, має бути мінімальний пакет обладнання для амбулаторії чи поліклініки, який обов'язковий для всіх медичних клінік, які завтра обслуговуватимуть пацієнтів. І третє - це обов'язкове отримання комп'ютерної програми, яка забезпечує і доступ, і медичні дані. Тому на сьогодні ця медична система ще не працює. Хіба точково, у деяких містах", - зробила висновок Маркевич. 

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter