Регулярні вправи знижують тиск при гіпертонії настільки ж эффективо, наскільки і відповідні препарати.

До такого висновку прийшли фахівці з Лондонської школи економіки і політичних наук після того, як провели мета-аналіз даних 391 клінічного дослідження, в яких взяли участь 39 742 людини, повідомляє Medical Xpress

Проте експерти попереджають, що їх висновки грунтуються на висновках інших наукових робіт, а не на порівняльних випробуваннях впливу тренувань і препаратів, що знижують артеріальний тиск.

Їх аналіз показав, що вправи знижують систолічний артеріальний тиск. Однак лікарей цікавило, як фізичне навантаження впливає на ці процеси.

Вправи розділили на такі категорії: тренування на витривалість (ходьба, біг, їзда на велосипеді і плавання) і інтенсивні інтервальні тренування; силові тренування, наприклад з гантелями або гирями; віджимання; і поєднання вправ на витривалість і опір.

Вчені провели три порівняльних мета-аналізу: всі види вправ проти всіх класів препаратів; різні види вправ − різні види ліків; інтенсивні вправи − з різними дозами медикаментів.

Потім схожий аналіз провели у групі "тренувань", в якій складалися тільки учасники з високим артеріальним тиском, так як три попередніх аналізу проводили серед молодих здорових учасників з нормальним артеріальним тиском.

Читайте також: Алкогольна порада: лікар розповів, які напої краще вживати на Новий рік

Дослідження показало, що для людей з високим кров'яним тиском, фізичні вправи виявилися настільки ж ефективні, як і більшість ліків.

Незважаючи на результати дослідження, пацієнти повинні поєднувати прийом препаратів і заняття спортом", − говорить провідний автор статті Хусейин Почи ( Huseyin Naci).

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter