Луцький замок – окраса не тільки 200-гривневої купюри, а й усієї Західної України. Але він досі залишається єдиним замком України, навколо якого – срач.

Читайте також: Луцькі базарники програли суд муніципалам

Таку думку висловила у своєму відеоблозі відома луцька журналістка Галина Падалко.

"Знаєте, я маю багато друзів з різних куточків країни і навіть світу. Я дуже часто запрошую їх до Луцька, адже за час спілкування я встигаю переконати їх у тому, що Луцьк – найкраще у світі місто. 

Приїжджають вони у Луцьк, я веду їх до замку. Ми піднімаємося на тих 100 з чимось сходинок в'їзної вежі, дивимося на місто... і що ми бачимо? Бачимо абсолютно не те, що я так гордо розказувала своїм гостям. Ми спостерігаємо абсолютно не туристичну картину навколо замку, через яку, мов паростки крізь бур’ян, просочується костел, кірха і ще пару впізнаваних споруд.

Це сором. Так не має бути.

Луцький замок – окраса не тільки 200-гривневої купюри, а й усієї Західної України. Але він досі залишається єдиним замком України, навколо якого – срач. Мої друзі архітектори нещодавно розповіли мені про генплан 70-80 років, за яким було передбачено перенесення колгоспного ринку. З того часу пройшло майже півстоліття, а проблема облаштування призамкової території так і не вирішена. А віз і нині тут. Всі час від часу говорять про цю проблему. Відбуваються слухання, круглі столи, робляться навіть якісь проєкти, водиці було пролито тисячі літрів.

І ось нещодавно було оголошено конкурс на концепцію облаштування призамкової території. Велика кількість талановитих людей відгукнулися на цей клич. У результаті в другий етап пройшло шість робіт, з яких будуть обрані переможці.  

Я не буду зараз робити огляди і розбори цих проєктів, я не архітектор, і це буде дуже не об'єктивно. З проєктами ви можете ознайомитись на сайті міської ради. Вони передбачають відкриття торгових комплексів, громадських, мистецьких будівель, облаштування ярмарків. Також ви могли звернути увагу, що банери з макетами проєктів розташовані у центрі, прямісінько на вулиці Лесі Українки. Ви можете написати свою думку, враження, пропозиції з приводу цих проєктів. Зробити це можна, написавши лист на адресу управління містобудування та архітектури dm@lutskrada. gov.ua. або ж у письмовому вигляді у Центрі надання адміністративних послуг", – зазначила журналістка та додала, що це означатиме для міста.

Читайте також: "Місту потрібен такий господар", – лучани про Ігоря Поліщука

"Що буде далі?

Зараз ми переживемо місцеві вибори, і відповідальність за запуск цих проєктів стане на совісті нової влади. Проєкти дуже масштабні з усіх точок зору. Вони потребують мільйонів інвестицій та супермінімум 5 років на реалізацію.

Які перешкоди на шляху реалізації?

  • Базар. Наразі відбувається дуже затяжний та скандальний процес перенесення Старого ринку. Частина підприємців вже переїхали на Новий ринок, частина залишається відстоювати свої позиції. За деякими питаннями ще тривають суди. 

Тому загалом це все буде дуже довго маринуватися, оскільки відсутній нормальний діалог.

  • Власники нерухомого майна, яке розташоване на призамковій території. Їх багато, і з ними треба вести системні переговори та пропонувати їм вигідні умови для купівлі їхніх ділянок. 

  • Гроші. Гроші. Гроші. Їх треба тонни. 

Де взяти гроші?

Очевидно, що у бюджеті нашого міста немає і близько сум, які необхідні, аби втілити ці проєкти в життя. Місто може лише частково профінансувати благоустрій скверу та тротуарів громадського простору. Тож лишається два варіанти фінансування: 

  • Приватний інвестор. який не побоїться вкласти свої мільйони, і потім якимось чином повернути їх за рахунок торгових площ, туризму чи оренди. 

  • Міжнародний грант на розвиток туризму. Зазвичай таку фінансову допомогу виділяє Європа.

Тож, як ви зрозуміли, для того, аби ці проєкти врешті втілилися у життя, треба тонни грошей, терпіння, системності та політичної волі. Не треба себе накручувати, що це буде у найближчому майбутньому. Ну і вестись на красномовні обіцянки з одного боку чи маніпуляції "все пропало" – з іншого щодо цього питання теж не варто.

Дива не станеться і гарбуз раптово не перетвориться у карету. Поки весь світ чекав, коли у Луцьку нарешті виберуть законного мера, настали чергові місцеві вибори. То, може, і проблема поганої призамкової території еволюційно вирішиться сама? 

Ні, таке буває лише у казках. Ніхто за нас не впорядкує наше місто!" – підсумовує Падалко.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook