Український телеканал UA:Перший 16 березня у випуску новин показав карту держави без окупованого Росією Криму. 

Читайте також: Лавров перечепився та впав на сцену під час форуму в Росії

Про конфуз телеканалу повідомила у Facebook журналістка Галина Плачинда.

"Перший національний" демонструє карту України без Криму. Власне, це все, що потрібно знати про стан інформаційного простору цієї держави :(

upd. співчуваючі пишуть, що я зрадофілка, що це тупий факап і що Аалазанія вже попросив пробачення у обезкримлених ними українців :) цікаво, а премії у розмірі 150 тисяч гривень Алазанія себе вже теж позбавив? :)" – написала Галина Плачинда, додавши скандальне зображення з ефіру телеканалу.

Відзначимо, що пізніше керівицтво UA:Перший вибачилось за прикру помилку на офіційному сайті телеканалу.

"Сьогодні, 16 березня, у вечірньому випуску новин на UA: ПЕРШИЙ у прямому ефірі трапилась технічна помилка, внаслідок якої глядачі 27 секунд бачили карту України з помилками.

Зокрема, на карті не були відображені назви областей і міст, а також показана територія без півострову Крим.

На екрані телевізора ми бачимо готову картинку, але насправді це кількадесят елементів, які накладаються один на одний шарами в спеціальній програмі для редагування графіки (Adobe After Effects). З цих окремих елементів складається й карта України, яку використовують для візуалізації даних. Тобто кожний регіон можна увімкнути або вимкнути відповідно його буде видно на екрані або ні.

Помилково, вимикаючи непотрібні для цієї новини елементи, дизайнер вимкнув й кілька потрібних шарів: зображення Криму й назви всіх областей. А оскільки цей слайд готувався вже під час прямого ефіру новин, у випускового режисера не було змоги його перевірити. Відтак глядачі побачили такі критичні й дуже грубі помилки.

Команда Суспільного мовлення просить вибачення у всіх глядачів UA: ПЕРШИЙ", – йдеться у заяві телеканалу.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter