Мінськ заповнений спецпризначенцями і військовою технікою. ОМОН перекрив центральний проспект Незалежності. Опозиція закликає людей вийти на вулиці. Це шості вибори в історії незалежної Білорусі. Вже 26 років її очолює Олександр Лукашенко.

Читайте також: Військова техніка, затримання та перебої з інтернетом: як проходять вибори президента у Білорусі

Такої явки на президентських виборах Білорусь іще не бачила. Величезні черги до посольств у різних країнах світу. Утім проголосувати вдасться далеко не всім. Правозахисники кажуть: черги рухаються повільно, і це зроблено навмисне, пише 5 канал.

За даними влади вибори можна визнати такими, що відбулися ще станом на обід неділі. Заявляють, що явка у більшості регіонів склала 50 відсотків. Сюди долучили і явку за 5 попередніх днів дострокового голосування. На ньому проголосували понад 40 відсотків .

Правозахисні організації не вірять, що аж так багато людей голосували дочасно. Переконані – усе для того, щоб фальсифікувати вибори на користь чинного і єдиного поки президента.

"Неможливо, що він у владі стільки років", – кажуть білоруси.

Надвечір неділі до Мінська стягнули військову техніку. Найбільше спецпризначенців біля урядових будівель і адміністрації президента Білорусі. Про це у соцмережах повідомляють білоруські демократичні медіа. Вести прямі трансляції не можуть. Від початку волевиявлення у Мінську почалися перебої з інтернетом.

Спостерігачів на дільниці не пускають. Хоча фіксують там численні порушення і події, які потребують пояснень. Так, на одній з дільниць жінка вилізала з вікна по драбині, із мішком документів. На дільниці пояснили, що у приміщенні заклинило двері.

Білоруські силовики не гребують і затриманням журналістів. Кілька днів тому із країни примусово видворили знімальну групу телеканалу "Настоящее время". А вже у день виборів – невідомі у цивільному та масках вклали обличчям до землі знімальну групу російського телеканалу "Дождь". Затримання відбулося одразу після того, як журналісти поговорили з представницею опозиції.

"Усе відбувається на тлі такого великого громадянського піднесення. І в цей же момент на фоні військової техніки, яка зараз стягується у місто. Місто фактично оточене, до Мінська в’їхати неможливо, і виїхати з нього також. І в принципі, всі зараз в очікуванні того, що буде відбуватися після 20:00. І є велика загроза, що багато виборців не зможуть проголосувати, бо комісії роблять усе можливе, щоб якомога менше виборців потрапили сьогодні на виборчі дільниці", – каже Уладзь Лабкович, правозахисник, координатор компанії громадського спостереження "Правозахисники за вільні вибори".

Читайте також: Лукашенко осоромився на виборах (відео)

Чинний глава держави Олександр Лукашенко намагається переобратися на посаду вшосте. Конкуренцію президенту, який керує країною вже 26 років склали чотири кандидати. Головна суперниця – дружина затриманого блогера Світлана Тихановська. Вона заявила, що виїжджати із Мінська наміру не має. Хоча одна з її соратниць, Вероніка Цепкало виїхала у Москву, і голосуватиме там. Вона – дружина незареєстрованого кандидата у президенти Білорусі Валерія Цепкало. Який теж спочатку втік до Москви, а згодом переїхав до Києва.

Більшість виборчих дільниць закрились в 20:00, незважаючи на величезні черги з виборців, які не встигли проголосувати. Але на деяких виборчих дільницях представники виборчої комісії пообіцяли, що працюватимуть, поки не проголосують всі охочі громадяни.

За словами спостерігачів, на деяких дільницях явка досягала 100%. За офіційними даними екзит-полів, за Лукашенка проголосували 79% виборців. Друге місце посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська (6,8%), третє – Анна Канопацька (2,3%). Наразі ЦВК починає процедуру підрахунку голосів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook