У Луцькому районі виявили небезпечний карантинний шкідник – американський білий метелик, який пошкоджує понад 250 видів культур.

Читайте також: Перший випадок у цьому році на Волині: у чоловіка виявили небезпечне захворювання

У зв’язку з цим на території сіл Боратинської сільської ради Луцького району від 15 липня запровадили карантинний режим на площі 1081,13 га. Зокрема, йдеться про такі села, як Мстишин – 376,82 га, Вербаїв – 227,22 га, Лучиці – 143,79 га, Коршовець – 333,3га., повідомляє пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області.

Серед найулюбленіших культур шкідника є клен, шовковиця, бузина, волоський горіх, вишня, слива, яблуня та інші плодові культури.

Поширюється шкідник перельотами і за вегетаційний період може переміститися на 25 – 40 км, в основному по направленню вітру. Гусениці переносяться повітряними потоками, а здатність їх голодувати протягом 2 тижнів призводить до того, що вони в пошуках їжі можуть переміщатися в різні райони, потрапивши в транспортний засіб, та, виживши, дають початок новим вогнищам.

У випадку виявлення американського білого метелика необхідно здійснювати заходи щодо його знищення:

– збір та знищення гусениць та кладок яєць;

– обрізку гілок з гніздами гусені, які необхідно спалювати у спеціально відведених місцях;

– очищення дерев від нашарування кори;

– знищення рослинних решток;

– перекопування пристовбурових кругів в садах парках та на присадибних ділянках;

– масовий вилов за допомогою феромонних пасток та ловчих поясів;

– обробки інсектицидами та біопрепаратами в період відродження гусениць згідно "Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні".

Читайте також: Вражає свійських тварин: на Волині від інфекції загинули олені

– обробки дерев та кущів проти шкідників по голій кроні (лютий – березень) згідно "Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні".

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно–гігієнічних вимог.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook