У Луцьку встановлюють індивідуальні теплові пункти в багатоповерхівках за грантові кошти. Жителі двох багатоповерхівок обласного центру розповіли Суспільному, що після встановлення індивідуальних теплових пунктів, замість економії – платять більше.

Читайте також: Ціна на газ в Україні до кінця року не перевищуватиме 6,99 гривень за кубометр

Про це інформує Суспільне.

Йдеться про багатоповерхові будинки за адресами вул. Кравчука,16 та проспект Молоді, 21. Журналісти поспілкувалося із мешканцями будинків, головами ОСББ, представниками Луцьктепло та експертами з енергоефективності.

"Опалення у нас централізоване, попередні місяці платив я за однушку по кубатурі 500-520, зараз 1020-1100 грн і за чого, які зміни – без поняття", – обурюється житель будинку на вулиці Кравчука Вадим. Тепловий пункт тут встановили перед початком опалювального сезону.

Голова ОСББ Олена Пархомчук розповіла: у листопаді мешканці будинку отримали значну економію за опалення: платили 17 гривень за квадратний метр, коли тариф по місту був – 33 гривні. Далі, каже, обладнання перелаштовували – тариф зріс.

"Ми чітко бачимо збільшення використання води, від чого залежить тариф. Робимо висновок, що відбувалися перелаштування. Не маємо туди доступу одноосібно. Відповіді Луцьктепло не надає, ми писали листа",– каже голова ОСББ.

У багатоповерхівці на проспекті Молоді, 21 користуються ІТП другу зиму. Щоб зменшити витрати на тепло утеплили технічні поверхи, але на цифри у платіжках це не вплинуло, – каже місцевий житель Олександр Марчук.

Читайте також: Повідомили, скільки коштів недоотримав Луцьк через карантинні обмеження

"Тоді казали, що не утеплені технічні поверхи: 5 поверх між дахом і квартирою, а ми питаємо, що торік не було ІТП і було тепло, чому така розбіжність: платимо більше, а тепла не отримуємо", – каже чоловік.

Його сусідка Софія Ковальчук заплатила за опалення 1,5 тисячі гривень, а пенсію отримує – 2 тисячі, розповіла жителька.

Суспільне запитало думку з приводу ситуації з ІТП у експертки з енергоефективності Юлії Саботюк. З її слів теплові пункти, які нині встановлюють за грантові кошти в луцьких багатоповерхівках, потребують подальшого налаштування.

"В Луцьктепло, куди лучани скаржилися на роботу ІТП прийняли рішення призупинити встановлення індивідуальних теплових пунктів. Уже встановлені пункти продовжують налаштовувати", – розповів заступник директора ДКП Луцьктепло Богдан Карачевський.

"Наразі в Луцьку вже встановили 83 теплові пункти по програмі модернізації у співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку", – каже комунальник, до кінця року планували встановити загалом 254 теплові пункти.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook