Сьогодні, 3 грудня, у Просторі ідей факультету історії, політології та національної безпеки Волинського національного університету імені Лесі Українки відбулося офіційне відкриття виставки "Річ у тім…", яка присвячена темі домашнього насильства.

Читайте також: Зеленський присвоїв почесне звання викладачу ЛНТУ

Виставка, яка порушує важливу для нашого суспільства тему домашнього насильства, була організована за ініціативи МВС під патронатом Офісу Віце-прем’єр міністра з європейської та євроатлантичної інтеграції України. Презентували її 25 листопада на Михайлівській площі у Києві у рамках Міжнародної акції "16 днів проти насильства", яка щорічно триває із 25 листопада по 10 грудня включно. А уже 3 грудня вона була презентована у Просторі ідей факультету історії, політології та національної безпеки Волинського національного університету імені Лесі Українки.

На унікальній виставці організатори зобразили 16 реальних історій домашнього насильства та проілюстрували їх предметами, які мали місце у цих подіях. Як вказано на плакатах: "Усі історії позичені з поліцейських протоколів, відбувалися у реальному житті в Україні. Заради тих, хто пережив домашнє насильство, імена не називаються, а деякі деталі – змінено". 

Також на плакатах можна знайти QR-коди, після сканування яких можна почути історії людей, які постраждали від домашнього насильства або стали його свідками. Виставка також доступна в онлайн-форматі на сайті www.richutim.rozirvykolo.org.

Завідувач кафедри політології, управління та державної безпеки Волинського національного університету імені Лесі Українки Оксана Ярош розповіла присутнім про виставку та важливість теми домашнього насильства. 

"Це гостра та актуальна проблема для всього світу, України та нашої області. З 25 листопада по 10 грудня проводяться тематичні акції, присвячені питанням дискримінації, тематиці насильства. Дана виставка представлена у кожній області України, і з нашого факультету вона поїде у райони Волині. Наш університет, як освітній заклад, долучається до таких заходів, адже, якщо ми донесемо, що кривдити, це не норма, а злочин, то наше життя і світ стане кращим", – зазначила Оксана Ярош.

Читайте також: У Лесиному виші – нові декани та директори

Виставка складається зі стендів, на яких представлено 16 предметів, які мали місце в реальних подіях, пов’язаних із домашнім насильством, згідно з інформацією, наданою Національною поліцією України.

За інформацією начальника відділу управління превентивної діяльності головного управління поліції у Волинській області Валерія Чоботана, що сьогодні на обліку поліції перебуває 2 500 осіб, які вчинили насильство. А у 2020 році на облік було поставлено 1 888 кривдників і порушено 25 кримінальних справ. А загалом в Україні правоохоронці цього року зареєстрували за 9 місяців 158 тисяч заяв і повідомлень щодо домашнього насильства.

На захід завітала представниця управління дотримання прав людини, поліцейська Наталія Бартошук, яка презентувала саму виставку.

"Тут зображені предмети, які стали знаряддями насильства. За допомогою таких речей домашнього вжитку можна заподіяти шкоду своїм близьким та рідним. Дана виставка настільки осучаснена, що за допомогою QR-кодів ми можемо дізнатися окрему історію реального життя та навіть почути голоси людей, які потерпали від насильства", – розповіла представниця поліції.

Темою протидії домашнього насильства також займається і департамент сім'ї, молоді та спорту Луцької міської ради. Зокрема, від департаменту на виставці була присутня Зарина Дацик.

"В останні роки, на наше переконання, ця тема все більше звучить, все більше жінок не бояться говорити про це. І важливо, аби цей меседж почуло більше людей. Адже згідно зі статистикою, лише 10% жінок звертаються до поліції з приводу домашнього насильства. А за кожною цифрою стоять окремі долі.

Про протидію домашнього насильства можна говорити, як про випадки вчасного реагування, те, що зазвичай робить поліція, так і про інформаційну складову, таку як ця виставка. Круто, що вона поїде по районах, адже навіть у глибинку потрібно доносити таку важливу інформацію", – наголосила пані Зарина.

Інформаційний захід також відвідав ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки професор Анатолій Цьось.

"Домашнє насильство – це вічна проблема, про яку мовчали. На жаль, ми не можемо зробити суспільство ідеальним, але про проблеми потрібно говорити і створити усі умови, аби людина могла прийти і розповісти про свій біль. І це в майбутньому допоможе зменшити кількість таких ситуацій", – зазначив ректор вишу.

Відповідно до розрахунків Інституту демографії і соціальних досліджень на замовлення Фонду народонаселення ООН, щорічно понад 1 млн українок стикається із фізичною та сексуальною агресією в сім’ї. І більшість із них мовчить. Але жертвами домашнього насильства можуть бути і діти, і люди похилого віку, і чоловіки, і інші родичі. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook