3 грудня в житловому мікрорайоні ЛПЗ біля входу до бібліотеки-філії № 7 встановили четвертий комплект контейнерів для роздільного збору відпрацьованих батарейок, акумуляторів та компактних люмінесцентних ламп та пошкоджених термометрів.

Читайте також: У місті на Волині облаштують сучасні євроконтейнери для сміття

Зазначають, що цей вид відходів відноситься до небезпечних відходів I класу, – повідомляє Луцька міська рада.

Побутові відпрацьовані джерела струму - це найрізноманітніші батарейки побутових приладів та акумулятори мобільних телефонів, які в нашому побуті застосовується надзвичайно часто, а через деякий час виходячи з ладу стають джерелом забруднення довкілля, тому, що потрапляють на полігон твердих побутових відходів, де під дією води та сонця розкладаються та забруднюють надзвичайно токсичними речовинами ґрунти, воду, повітря, весь оточуючий простір. У конструкції батарейок використовуються матеріали, що завдають шкоди довкіллю – це свинець, кадмій, літій, ртуть, цинк, марганець і т.д. Одна викинута батарейка може забруднити цими речовинами 20 м2 або 1 м3 землі, чи 400 л води, знищити два дерева, пару кротів, їжака і тисячі дощових черв'яків – саме так оцінюється збиток природі, нанесений однією батарейкою.

Компактні енергозберігаючі люмінесцентні лампи містять пари ртуті, а побутові термометри - рідку ртуть, тому потребують спеціальної утилізації. Всесвітня організація охорони здоров’я відносить ртуть до найнебезпечніших токсикантів для навколишнього середовища та здоров’я людини.

Читайте також: На Волині жінка з психічними розладами перетворила ринок на гадюшник

Необхідно правильно поводитись з відпрацьованими ртутьвмісними лампами, не допускати їх пошкодження та відносити у спеціальні контейнери, які встановлені в місті Луцьку за адресами: вулиця Лесі Українки, 35,  бульвар Дружби народів, 7 та вулиця Федорова,9.

В Україні на даний час не налагоджено системи збору та переробки небезпечних відходів, тому усвідомлюючи вагомий негативний вплив цього виду відходів на довкілля та здоров’я людей, в Луцьку запроваджено місцеву систему збору таких видів небезпечних відходів.

Збір батарейок було розпочато у 2013 році. За 6 років зібрано та передано на утилізацію 16 т відпрацьованих батарейок та акумуляторів від побутових приладів (хімічних джерел струму.) У 2018 році розпочато встановлення контейнерів для збору компактних енергозберігаючих люмінесцентних ламп. Протягом 2019 року в них зібрано та передано на утилізацію 1800 шт. ламп та 130 термометрів від населення.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook