24 серпня українці відзначатимуть важливе для нашої країни свято – 29-ту річницю Незалежності України. З цього приводу сьогодні, 21 серпня, на Київському майдані Луцька відбулися урочисті заходи.

Читайте також: У Луцьку "оживуть" мурали: фестиваль "Lutsk Wallking" запрошує шанувальників стріт-арту

Біля пам'ятника борцям за волю та незалежність України, у вишиванках, з квітами та національною символікою зібралися небайдужі волиняни, представники влади області,  міста, депутати облради, працівники структурних підрозділів виконавчої влади та духовенство Волині.

Захід відбувся з дотриманням карантинних норм: територію поблизу адмінбудівлі обнесли стрічкою, а також усім присутніх проводили температурний скринінг.

Перед початком дійства керівництво області, міста та небайдужі волиняни поклали квіти до пам'ятного знаку борцям за волю та незалежність України, як данину глибокої шани та пам'яті.

З імпровізованої сцени на Київському майдані лунали цитати відомих українців – Ярослава Мудрого, Данила Галицького, Лесі Українки, Михайла Грушевського, Ліни Костенко, пророка нації Тараса Шевченка, В'ячеслава Чорновола та Василя Симоненка: "Народ мій є! Народ мій завжди будеНіхто не перекреслить мій народ!".

Крім того, слова вітань з нагоди такого величного для українців свята волинянам висловили представники влади області та міста.

"Кожен з нас хоче бачити Україну заможною, конкурентоспроможною, міцною, де принципи гідності для людини є основними. За 29 років Україна відбулася. Ми навчилися правити своєю країною. Однак на сьогодні наша держава має досить серйозні виклики, які йдуть як ззовні – це війна на Сході України, анексія Криму, так і з середини. І в цей день, як ніколи, хочеться побажати нашій Україні миру та процвітання. Переконана, що сила нашої держави – у єдності. Це той єдиний рецепт, який врятує Україну. Вітаю кожного українця та волинянина зі святом. Бажаю, аби ми подолали ті виклики, у тому числі й вірусні, які сьогодні є над Україною та світом. Будьмо гідними наших пращурів, живімо для нинішніх та наступних поколінь так, аби наші діти пишалися нашими здобутками", – зазначила голова Волинської облради Ірина Вахович

Читайте також: Мистецькі вікенди: у Луцьку втілюють унікальний інклюзивний проєкт (фото, відео)

Своїм баченням важливості незалежності України поділився перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад. 

"Ми боремося за нашу незалежність давно, ще з князівських часів українці відбивали монголо-татарські напади, козаки теж боронили нашу землю, а зараз ми маємо конфлікт на Сході та анексований Крим. Віриться, що ми і далі боротимемося за нашу незалежність. Сьогодні хочеться згадати слова нашого поета Тараса Шевченка: "І на оновленій землі врага не будесупостата, а буде син, і буде мати, і будуть люди на землі", – зазначив Григорій Недопад.

Під час урочистих заходів представники влади області також вручили ключі та технічні паспорти на три спеціальні автомобілі екстреної медичної допомоги "Citroen Jumper", придбані за кошти Національної служби здоров'я України. Автівки будуть використовуватися для надання екстреної меддопомоги хворим на коронавірус. Ключі отримав директор Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф  Володимир Шмаль.

Володимир Шмаль подякував владі області за допомогу в отриманні таких необхідних сьогодні автомобілів.

"У нас є проблема з автівками, і ми намагалися вирішити її. Символічно, що перших три автомобілі ми отримали до Дня Незалежності. Але кажуть, що на цьому зупинки не буде, отримуватимемо далі. Після реєстрації автівки поїдуть у відділення і будуть включені у спеціальні бригади, які надаватимуть допомогу хворим на коронавірус та допомагатимуть рятувати життя", – зазначив Володимир Шмаль.

 

Зокрема, на урочистостях було вручено почесні відзнаки відомим волинянам: за особистий внесок у державне будівництво, зміцнення національної безпеки, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток держави, вагомі трудові досягнення та багаторічну сумлінну працю Орден князя Ярослава Мудрого VI ступеня отримав народний артист України, лауреат Шевченківської премії, Герой України Василь Зінкевич.

Також Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня нагороджено Ольгу Сабурову – голову Волинської обласної організації профспілки державних установ України.

Крім того, грамотою Верховної Ради України, нагрудним знаком до неї за заслуги перед українським народом, сумлінну працю та вагомий особистий внесок у наукову, навчально-методичну та виховну роботу, а також за підготовку фахівців фізичної культури та спорту нагороджено Романа Черкашина, доцента кафедри спортивно-масової та туристичної роботи Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. У зв'язку з його відрядженням, нагороду передали ректору університету Анатолію Цьосю.   

Святкові урочистості доповнили чудовими виступами відомих не лише на Волині, а й за її межами співаків: Василя Чепелюка, Галина Овсійчук, вокального квартету "Дует" та Василя Зінкевича

Читайте також: У Луцьку відбувся футбольний турнір Junior Futsal Cup на призи Фонду Ігоря Палиці "Тільки разом" (фото, відео)

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook