У понеділок, 25 червня, Луцька міська рада прийняла проект рішень про заборону незаконного збору та обігу готівкових коштів та забезпечення заходів щодо запобігання корупції у навчальних закладах Луцька.

Читайте також: Гриневич анонсувала початок вступної кампанії в Україні

Про це повідомив секретар міської ради Григорій Пустовіт, пише Волинська правда.

Керуючись статтею 53 Конституції України, Законом України "Про освіту", Законом України "Про засади запобіганню та протидії корупції", відповідно до Закону України "Про благодійну діяльність та благодійні організації", Порядку отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.08.2000 №1222, запобігання проявів корупції та хабарництва, підвищення рівня фінансової дисципліни, забезпечення ефективного та законного використання бюджетних та позабюджетних коштів, міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Заборонити незаконний збір коштів та матеріальних цінностей учасниками освітнього процесу у закладах освіти м. Луцька.

2. Забезпечити неухильне виконання Закону України "Про благодійництво та благодійні організації"

Представникам батьківської громадськості та іншим учасникам освітнього процесу категорично забороняється незаконний збір готівкових коштів з батьків учнів  та вихованців закладів освіти міста Луцька для вирішення фінансових питань, пов`язаних з покращенням матеріально-технічного забезпечення, проведення ремонтних робіт та інше.

3. Прийом благодійних внесків від фізичних і юридичних осіб здійснювати виключно на добровільній основі відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 04 серпня 2000 № 1222 (із змінами) "Про затвердження Порядку отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування" з обов’язковим оформленням відповідної документації та відображенням у бухгалтерському обліку на відповідний розрахунковий рахунок банків державного сектору закладу освіти.

4. Відповідно до законодавства  проводити звітування про використання благодійних та спонсорських коштів перед педагогічними колективами, радами та піклувальними радами навчальних закладів, батьківською громадськістю.

5. Управлінню освіти проводити систематичну роботу в закладах освіти щодо удосконалення процедури оприлюднення та доведення інформації про використання бюджетних та позабюджетних коштів до широкого кола громадськості.

6. Покласти відповідальність за якість і своєчасність оприлюднення інформації про бюджетні та позабюджетні надходження закладами освіти на їх керівників.

Читайте також: Стало відомо, які ініціативи лучан профінансують з бюджету міста

7. Керівникам закладів освіти усіх типів:

7.1. Заборонити незаконний збір, обіг та збереження усім учасникам освітнього процесу готівкових коштів на території та у приміщеннях закладів освіти.

7.2. Залучати кошти громадських організацій, підприємств, комерційних структур та окремих громадян, що виступають з ініціативою надання благодійності, у порядку, передбаченому чинним законодавством.

7.3. Рекомендувати благодійникам проводити здійснення будь-яких фінансових операцій на підтримку закладу виключно на безготівковій основі, з обов’язковим оформленням відповідних документів.

7.4.  Довести до широкого кола батьківської громадськості порядок надання благодійної допомоги закладу освіти шляхом обговорення на батьківських зборах, на загальношкільних батьківських зборах (конференціях).

7.5. Розмістити на офіційних веб-сайтах закладів Положення про

батьківську (піклувальну) раду (комітет) та Порядок прийняття та облік благодійності від юридичних та фізичних осіб на добровільних засадах, за принципами демократичності, гласності, прозорості.

7.6. Щомісячно оприлюднювати на офіційному веб-сайті навчального закладу звіти про залучення та використання позабюджетних, зокрема благодійних коштів.

7.7. Розмістити на офіційному веб-сайті та інформаційному стенді навчального закладу пам’ятку для осіб, які планують здійснити благодійний внесок на розвиток навчального закладу.

7.8. Не припускати порушення фінансово-правової дисципліни з боку працівників навчальних закладів, громадського активу та батьків або осіб що їх замінюють.

Читайте також: У Луцькій школі батькам набридли добровільно-примусові благодійні внески

7.9. Тримати на контролі питання щодо недопущення дискримінації з боку педагогічних працівників, активу з числа представників батьківської громадськості дітей із сімей, члени якої не беруть участь у благодійних акціях, не підтримують громадських ініціатив з матеріально-технічного забезпечення закладу освіти (кабінету, навчально-методичної бази, тощо).

7.10. Забезпечити дотримання принципів конфіденційності як щодо осіб, які виступають благодійниками, так і до осіб, що не виявляють бажання брати участь у благодійних акціях, ініціативах батьківських активів щодо цього.

7.11. Звітувати особисто щодо роботи в аспекті управління фінансово-господарською діяльністю закладу щорічно, на загальних зборах (конференції) з попереднім оприлюдненням письмового звіту на офіційному веб-сайті навчального закладу.

8. Контроль за виконанням рішення покласти на секретаря міської ради, виконувача повноважень міського голови Пустовіта Г.О. і на постійну комісію міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter