На початку 2019 року ФРН планує відкрити свій ринок праці для співробітників з-за кордонів ЄС. Згідно з опитуванням, проведеним Службою зайнятості, з Польщі може перейти до 59% українських працівників.

Читайте також: На відвідувачів торгового центру у Польщі впала стеля, є постраждалі

Про це пише Дело з посиланням на польську газету RzeczPospolita.

"Це величезна загроза для польської економіки. Протягом 2-3 місяців дефіцит у персоналі зросте з 165 тис. Чоловік до більш ніж 500 тис. вакансій, – говорить керівник служби персоналу Кшиштоф Інглот. – Це негативно позначиться на нашому економічному рості. Це викличе величезне навантаження на заробітну плату і приведе до зниження конкурентоспроможності наших компаній".

За його оцінками, зниження виробництва споживчих товарів може скласти 10%.

Як відзначає Павел Вольнівич з робочої служби, Польща більше не буде така привабливою для українських робітників після лібералізації законодавства Німеччини.

Чехія, Словакія та Угорщина вже полегшили умови працевлаштування для заробіток і запропонували кращі умови праці, ніж в Польщі.

Читайте також: Прикордонники затримали чоловіка, який намагався вивезти трьох українок у сексуальне рабство в Німеччину

"Заробітна плата в будівництві зростає, не вистачає рук для роботи. В 2019 році буде тільки гірше, тому що українці попрямуватимуть на Захід", – зазначає президент Unibep Лешек Голомбецький.

Їхні колеги з Будімекс мають намір до кінця 2019 року працевлаштувати 1,1 тис. людей і пропонують до 2 тис. злотих ($ 527 за курс Нацбанка Польщі) за пошук одного будівельника.

"За нашими підрахунками, 20-25% працюючих на будівельних майданчиках у Польщі – це люди з України та Білорусі, без яких галузь не зможе справитися", – вважає президент Budimeks Даріуш Блохер.

Рекрутери вважають, що виходом може стати істотне збільшення заробітної плати для українців та активне залучення працівників з інших країн. "Не тільки для співробітників з Білорусії чи Грузії, але і для Індії, Непалі або Бангладеш. На жаль, їм приходиться чекати дозволу на роботу до трьох місяців", – пропонує Павел Вольнівич.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter