За час пандемії в українців з’явилися нові щоденні звички, тенденції в економії та покупках. Дослідницька компанія Gradus Research запитала респондентів про те, на що вони витратили гроші, заощаджені під час пандемії, та їхні зміни в покупках, пише НВ.

Читайте також: Обіцяють провести жорстку перевірку: українці повинні заплатити податки за зароблене в конверті

Економія й оптимізація витрат

Один зі споживацьких трендів сьогодення – економія: майже 39% стали економити з приходом у наше життя карантинів і локдаунів. Наразі чверть українців відзначає, що дотримуються режиму чіткого планування покупок. Ще 60% переважно планують покупки, проте подекуди дозволяють собі імпульсивні придбання. І лише 6% респондентів можуть собі дозволити приходити в магазини взагалі без списку необхідних продуктів чи речей, здійснюючи покупки лише за імпульсом.

Також Gradus запитав у респондентів, внаслідок чого вони почали витрачати менше під час COVID-19, якими стали основні шляхи економії. Найбільше – 40% – зазначили, що скоротили обсяги або кількість товарів, а 31% – перейшли на дешевші бренди. Для 15% опитаних COVID-19 не став причиною зменшення витрат.

Покупки

Дві основні статті витрат серед українців – це їжа/напої та одяг/взуття. І якщо національний виробник їжі займає провідне місце в продуктовому кошику українця – 68% надають перевагу вітчизняним брендам; то одяг і взуття все-таки переважно купують у відомих міжнародних брендів – 47%. Але варто звернути увагу на те, що національний виробник одягу та взуття вже має значну частку в гардеробі українців – понад 30% купують локальні бренди.

Більшість респондентів не хочуть зраджувати звичні бренди і шукати щось нове: 64% віддали перевагу перевіреним брендам і тільки 12% – спробували купувати під час пандемії бренди, про які раніше нічого не чули.

Як показало дослідження щодо місць для покупок, українцям подобається ходити по магазинах. Попри COVID-19 і локдауни, 47% опитаних з великим задоволенням відправляються на офлайн-шопінг. Проте 30% опитаних подобається онлайн-покупки.

Вільні гроші

Всупереч світовій кризі, під час карантину та локдауну людям в усьому світі вдалося пристойно заощадити. Таким чином, у них з’явилися вільні гроші. Згідно з інформацією видання This is money, британці заощадили 150 мільярдів фунтів стерлінгів за час карантину. В Україні ж, згідно з опитуванням Gradus, у третини опитаних з’явилися вільні гроші. Витратили вони їх на купівлю валюти (30%), відкриття депозиту (27%), техніку для будинку (23%).

«Опитування показало цікаві результати щодо вільних коштів українців. Наприклад, попри карантин і локдаун від COVID-19, 9% респондентів витратили гроші на відкриття власної справи. Ще одним відкриттям Gradus став той факт, що 2% українців направили вільні кошти на купівлю криптовалюти», – зазначає CEO&Founder Gradus Євгенія Близнюк.

Дослідження було проведено дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети в мобільному застосунку. Онлайн-панель Gradus відображає структуру населення міст розміром більше ніж 50 тисяч жителів віком 18−60 років за статтю, розміром населеного пункту і регіону.

Період проведення – 21 травня 2021 року, розмір вибірки – 1000 респондентів. Опитування проводяться з дотриманням стандартів соціології серед верифікованих респондентів панелі Gradus.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook